Φώναζαν τόσα χρόνια για πυρηνικό αφοπλισμό και τώρα ψήφισαν «όχι» στον ΟΗΕ

Υπάρχει έστω ένα πράγμα για το οποίο φώναζαν τόσα χρόνια που τελικά να το έκαναν; Προφανώς όχι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τόσα χρόνια φώναζε για πυρηνικό αφοπλισμό, αλλά τώρα ως κυβέρνηση δεν υπερψήφισε το ψήφισμα του ΟΗΕ για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων, αλλά συντάχθηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες

Η ελληνική κυβέρνηση είχε ψηφίσει «όχι» στις 27 Οκτωβρίου στον ΟΗΕ στην προσπάθεια να ξεκινήσουν μέσα στο 2017 οι συνομιλίες για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.

Την ίδια στάση κράτησε η Ελλάδα και πριν λίγες μέρες, στις 27/12, συντασσόμενη με τη γραμμή που έδωσαν οι ΗΠΑ στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Αυτό που (δεν) κάνει ιδιαίτερη εντύπωση (γιατί πολύ απλά ως κυβέρνηση δεν έχουν τηρήσει ούτε μία από τις θέσεις τους τόσα χρόνια) είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά των πυρηνικών όπλων (εδώ μια πρόσφατη ανακοίνωση από τις πάρα πολλές του ΣΥΡΙΖΑ για τον πυρηνικό αφοπλισμό)

Το ψήφισμα για «τη δημιουργία εντός του 2017 ενός δεσμευτικού νομικού οργάνου για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων με στόχο την πλήρη εξαφάνισή τους» τελικώς υιοθετήθηκε την περασμένη Παρασκευή από τον ΟΗΕ.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, καθώς 113 κράτη-μέλη του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ, 35 ψήφισαν κατά, ενώ υπήρξαν 13 αποχές.

Η υποστήριξη του ψηφίσματος ήταν ισχυρότερη από τις χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, της Καραϊβικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε έπειτα από σχετική απόφαση που είχε ληφθεί στις 27 Οκτωβρίου από την Πρώτη Επιτροπή της Ολομέλειας του ΟΗΕ, η οποία ασχολείται με τον αφοπλισμό και με θέματα διεθνούς ασφάλειας, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη νέα συνθήκη, παρά τις έντονες αντιθέσεις ορισμέvων πυρηνικοκατόχων κρατών.

Κορυφαία Θέματα