Εδώ και ένα χρόνο λένε ότι κλείνει η αξιολόγηση. Ψεύτες ή ανίκανοι;

Του Ρεπουμπλικάνου

Πώς βάζεις τάξη στο ψέμα;

Και ειδικότερα, πώς βάζεις σε σειρά τον καταιγισμό των ψεμάτων με τα οποία μας έχουν λούσει εδώ και μήνες τα κυβερνητικά στελέχη για τη διαπραγμάτευση και το κλείσιμο των αξιολογήσεων;

Τα κατατάσσεις με βάση αυτόν που κάθε φορά τα διατυπώνει (ψέματα Τσίπρα, ψέματα Σταθάκη, ψέματα Χουλιαράκη, ψέματα ανωνύμων πηγών, ψέματα ρεπορτάζ κοκ);

Τα κατατάσσεις με βάση τη διατύπωση (ψέματα “η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι κοντά”, ψέματα “επισπεύδεται τώρα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης”, ψέματα “έχει συμφωνηθεί το 95% των μέτρων”, ψέματα “ο Τσίπρας διατάσσει επιτάχυνση” κοκ);

Τα κατατάσσεις με βάση την ημερομηνία που διατυπώθηκαν;

 

Μάλλον η τελευταία κατάταξη είναι η ιδανική. Και αυτό γιατί δίνει καλύτερα την αίσθηση του καταιγισμού, δίνει καλύτερα την αίσθηση του συντονισμού και την κατανομής βαρδιών μεταξύ των ψευτών (σήμερα εγώ, αύριο εσύ κλπ), μας βοηθά, σε τελική ανάλυση, να καταλάβουμε ότι ο τίτλος του άρθρου, αν και δεν είναι 100% ακριβής, δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.

 

Ξεκινώντας να βάζουμε σε μια τάξη τ’ ασυμμάζευτα (και πριν τους δείξουμε το δρόμο που τους πρέπει, τον αγύριστο), θυμίζουμε ότι το παντελώς αχρείαστο Μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου, το οποίο μας ήρθε ως συνέπεια της καταστροφικής διαπραγμάτευσης των κκ Τσίπρα και Βαρουφάκη αρχικά και μόνου του του κ Τσίπρα για 17 ώρες στη συνέχεια, προέβλεπε δύο αξιολογήσεις.

Την ολοκλήρωση της κάθε μίας ακολουθεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης του πακέτου βοήθειας. Την ολοκλήρωση και της δεύτερης ακολουθεί η εκταμίευση της δεύτερης δόσης και η ένταξη στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (Πρόγραμμα Ντράγκι). Το τι είναι αυτό, γιατί ήταν ανάγκη να ενταχθούμε σε αυτό όσο το δυνατό νωρίτερα και πόσο χάσαμε επειδή καθυστερήσαμε να ενταχθούμε σε αυτό, είναι ζητήματα που θα αναπτυχθούν σε άλλη ευκαιρία.

 

Το δούλεμα ξεκίνησε σποραδικά πολύ νωρίς. Και είχε το χαρακτήρα “είμαι αισιόδοξος”.

Στις 21/02/2016 ο κ Κατρούγκαλος δήλωνε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μέχρι τις 27/03/2016[1].

 

Ο στόχος Κατρούγκαλου παρήλθε, η αξιολόγηση δεν έκλεισε. Αυτό δεν εμπόδισε την κα Αυλωνίτου να δώσει στις 27/04/2016 μια διαφορετική εικόνα. Έχουν συμφωνηθεί τα μέτρα, αλλά μας κολλάει το ΔΝΤ, μας είπε, και ο Τσίπρας θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Άλλωστε πλέον έχουμε συμμάχους (Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Γιούνκερ, Ντάισεμπλουμ). Έτσι, αμέσως μετά το Πάσχα του 2016 θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Στην τοποθέτησή της αυτή, η κα Αυλωνίτου είπε και το αμίμητο ότι, μπαίνοντας στο πρόγραμμα σώσαμε το ΔΝΤ[2].

 

Την αισιόδοξη άποψή της η κα Αυλωνίτου την επανέλαβε και μετά το Πάσχα, στις 04/05/2016. Στην Αννίτα Πάνια αυτή τη φορά. “Είμαστε λίγο πριν το τέλος” είπε και το στούντιο διασκέδασε πολύ[3]. Δυστυχώς, στο link το βίντεο έχει κατέβει. Είναι από τα “Δείτε το πριν το κατεβάσουν”...

 

Ένα μήνα μετά, τα ΜΜΕ ένοιωθαν τα ίδια αισιόδοξα. Επικαλούμενη “Αξιωματούχο της Ευρωζώνης”, η Ναυτεμπορική μας ενημέρωνε στις 07/06/2016 ότι, αν και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης ήταν βασανιστικό, θα συνέβαινε μέχρι το μεσημέρι[4]. Κάποιες μικρολεπτομέρειες έμεναν. Την ίδια μέρα, τα ίδια ακριβώς ανέφερε και η κα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών[5]. Όμως τα όσα συνέβησαν εκείνη τη μέρα, δεν ήταν το τέλος του μαραθωνίου! Κι αυτό γιατί η πρώτη αξιολόγηση δεν είχε κλείσει. Αντίθετα, το ποσό που θα εκταμιευόταν με την ολοκλήρωσή της έσπασε σε δύο υπο-δόσεις. Η πρώτη έκλεισε τότε, η δεύτερη προϋπέθετε 15 προαπαιτούμενα[6]. Μετά από αυτή θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

 

Λίγες μέρες μετά, στις 12/06/2015, ο κ Κατρούγκαλος επανήλθε. Μας ενημέρωσε ότι “μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και το τέλος της πολιτικής αβεβαιότητας που από το 2014 βάραινε την Ελλάδα, γυρίζουμε σελίδα”[7]. Δηλαδή η κυβέρνησή μας, κατά τον κ Κατρούγκαλο, όχι μόνο έκλεισε την πρώτη αξιολόγηση (που όμως δεν έκλεισε και θα τραβούσε άλλους τέσσερεις μήνες), αλλά τελείωνε και την πολιτική αβεβαιότητα (που ακόμη είναι αβέβαιο πότε θα τελειώσει)!

 

Στα μέσα Ιουλίου (18/07/2106), ο Πρωθυπουργός κ Τσίπρας συναντήθηκε με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ Μοσκοβισί. Στη συνάντηση, του ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση και της δεύτερης αξιολόγησης και για τον καθορισμό μέτρων για την απομείωση του χρέους[8]. Είχαμε πάρει φόρα!

 

Αυτή όμως η επιτάχυνση που ο κ Τσίπρας ζητούσε περιλάμβανε και το καλοκαίρι. Και με την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου πρέπει να ξεχάσουμε αυτά που ξέραμε. Οι άνθρωποι γουστάρουν να διακοπάρουν!. Έτσι, η προετοιμασία για την επιτάχυνση ξεκίνησε με θριαμβευτικές ανακοινώσεις στις 24/08/2016[9]. Και η επιτάχυνση (που πλέον αναβαθμίστηκε σε μάχη) θα ξεκινούσε στις 29/08/2016. Από Δευτέρα. Σαν τις δίαιτες. Σαν το γυμναστήριο. Σαν τα δευτερεύοντα πράγματα.

 

Βέβαια, πριν από αυτό, στις 25/08/2016, η Citi πήγε να μας χαλάσει τη γιορτή. Ανακοίνωνε ότι το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης θα είχε μικρό αντίκτυπο, ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα επανέφερε την πολιτική αβεβαιότητα (αυτή που ο κ Κατρούγκαλος είχε σκοτώσει λεκτικά) και πιθανώς να αύξανε και τον κίνδυνο Grexit[10]. Όμως αυτά μικρή σημασία είχαν. Η κυβέρνησή μας ήταν έτοιμη.

 

Με την έναρξη της μάχης, η Ελληνική κυβέρνηση διαδήλωνε στις 30/08/2016 την ανάγκη να ολοκληρωθεί ταχέως η πρώτη αξιολόγηση. Την ίδια στιγμή κι ο κ Παπαδημούλης έθετε ως προτεραιότητα την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των “15 προαπαιτουμένων και της δεύτερης αξιολόγησης”[11]. Αυτός μιλούσε συγκαλυμμένα: όχι πρώτη αξιολόγηση, αλλά 15 προαπαιτούμενα.

 

Όμως κάτι φαινόταν να κολλάει. Γιατί η επιτάχυνση και η ταχεία ολοκλήρωση προϋπέθετε την ολοκλήρωση των 15 προαπαιτουμένων μέσα στο καλοκαίρι, αλλά τότε, όπως προαναφέραμε, η κυβέρνηση διακόπαρε. Έτσι, στις αρχές Σεπτεμβρίου οι ενδείξεις έλεγαν ότι η πρώτη αξιολόγηση (αυτή που ο κ Κατρούγκαλος είχε ολοκληρώσει και ο κ Τσίπρας είχε πηδήξει στη συνάντησή του με τον κ Μοσκοβισί) δε θα έκλεινε πριν την τελική καταληκτική ημερομηνία που είχε προσδιοριστεί για αυτή, δηλαδή τα τέλη Οκτωβρίου[12].

 

Οι Κασσάνδρες υπολόγιζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Στις 06/09/2106, ο Πρωθυπουργός κ Τσίπρας, που είχε ζητήσει επιτάχυνση της δεύτερης αξιολόγησης το καλοκαίρι (πριν τις διακοπές), έδωσε εντολή να κλείσουν άμεσα τα προαπαιτούμενα της ...πρώτης αξιολόγησης[13]. Το άμεσα σήμαινε εντός του Σεπτεμβρίου. Και η εντολή απευθυνόταν προς τους Υπουργούς[14].

 

Δύο μέρες μετά, στις 08/09/2016, “κοινοτικές πηγές” δήλωναν ότι η Ελλάδα έχει πάρει σιωπηρή παράταση μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι η δεύτερη αξιολόγηση δε θα ξεκινήσει πριν ολοκληρωθεί η πρώτη[15]. Ωστόσο, ο κ Σταθάκης διατύπωνε ότι πρόθεσή της Κυβέρνησης είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου[16]. Ενώ εκκρεμούσε ακόμη η ολοκλήρωση της πρώτης!

 

Στις 11/09/2016, στη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη ΔΕΘ, ο κ Τσίπρας έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η δε δεύτερη αξιολόγηση θα έπρεπε να τελειώσει μέσα στο Φθινόπωρο[17].

 

Λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά, στις 23/09/2016, ο κ Τσίπρας έθετε ως (πιο αισιόδοξο) στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έως το τέλος Οκτωβρίου[18]. Για τα 15 προαπαιτούμενα (και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης), ούτε φωνή, ούτε ακρόαση...

 

Στις 29/09/2016 ο κ Σταθάκης μιλούσε για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι τα Χριστούγεννα και μετά ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης[19]. Ούτε αυτός μιλούσε για την πρώτη αξιολόγηση.

 

Αρχές Οκτωβρίου ο κ Μοσκοβισί φαινόταν να ενδιαφέρεται για την ταχύτητα περισσότερο από τον κ Σταθάκη. Ζήτησε ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης εντός του Νοεμβρίου[20].

 

Τι είχε γίνει όμως με την πρώτη αξιολόγηση; Ακριβέστερα: με τη δεύτερη υπο-δόση της πρώτης αξιολόγησης; Αυτή έσπασε σε δύο υπο-υπο-δόσεις. Η πρώτη εγκρίθηκε στις 10/10/2016. Η δεύτερη θα πήγαινε για δύο εβδομάδες μετά. Ο λόγος; Η Ελληνική πλευρά δεν είχε προσκομίσει στο Eurogroup στοιχεία για το μήνα Σεπτέμβριο[21]! Η εκκρεμότητα έκλεισε στα τέλη Οκτωβρίου[22]. Με άλλα λόγια, η πρώτη αξιολόγηση -που η πρώτη ενημέρωση ήταν ότι μπορεί να έκλεινε και το Μάρτιο του 2016- έκλεισε τον Οκτώβριο του 2016.

 

Από εδώ και πέρα η παραπληροφόρηση, το παραμύθι και η σύγχυση επιτείνονται. Και οι αντιφατικές και διαρκώς διαψευδόμενες δηλώσεις πολλαπλασιάζονται.

 

Και πάλι το πλαίσιο το έβαλαν οι διεθνείς οίκοι: προειδοποίησαν ότι θεωρούσαν αδύνατη την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εντός του 2016[23].

 

Σε τοποθέτησή της στο ΣΚΑΙ στις 21/10/2016 η κα Γεροβασίλη μίλησε για ανάγκη ταχείας και επιτυχούς ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης[24].

 

Στις 23/10/2016 πηγές του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι τρόικα και κυβέρνηση επιθυμούν την ολοκλήρωση εντός του προκαθορισμένου χρόνου[25]. Την ίδια μέρα μαθαίναμε ότι ενώ “αξιωματούχος των Βρυξελλών” έβλεπε ως πιθανό το κλείσιμο της αξιολόγησης το 2017, ο κ Τσίπρας ήθελε ολοκλήρωση μέσα στο Νοέμβριο[26].

 

Στις 06/11/2016 ο κ Παπαδημούλης θεωρούσε ότι θα ολοκληρωνόταν η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς μεγάλες εμπλοκές ή καθυστερήσεις[27].

 

Στις 07/11/2016, παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωναν το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εξεύρεση λύσης στο θέμα του χρέους μέσα στο Δεκέμβριο[28].

 

Στις 08/11/2016 ο νέος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ Τζανακόπουλος ενημέρωνε ότι αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η τάχιστη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης[29].

 

Στις 15/11/2016 ο κ Σταθάκης χαρακτήριζε “πιεσμένο αλλά ρεαλιστικό” το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στις 28 Νοεμβρίου[30]

 

Στις 19/11/2016 μαθαίναμε ότι “Τσακαλώτος και θεσμοί τρέχουν για συμφωνία έως τις 5 Δεκεμβρίου[31].

 

Στις 25/11/2016 μάθαμε τα ευχάριστα. Η δεύτερη αξιολόγηση είχε κλείσει! Μας το είπε η κα Φωτίου[32]. Επιτυχώς, κατά την άποψή της! Φυσικά και κάτι τέτοιο δεν ίσχυε.

 

Στις 26/11/2016 ο κ Τσακαλώτος έστειλε e-mail για να κλείσει η αξιολόγηση[33]. Γράμμα στον Άγιο Βασίλη έπρεπε να στείλει καλύτερα, αφού οι γιορτές πλησίαζαν.

 

Αργότερα διέρρευσε η πληροφορία ότι και πάλι στις 26/11/2016, ο κ Τσακαλώτος ενημέρωνε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει, αλλά δεν είναι σαφές αν θα κλείσει στις 05/12/2016 ή σε έκτακτο Eurogroup[34].

 

Στις 28/11/2016 ο κ Τσίπρας συναντήθηκε και πάλι με τον κ Μοσκοβισί. Εκεί μάθαμε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης[35].

 

Στις 29/11/2016, τη βεβαιότητά του για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης “άμεσα, στις αρχές του Δεκέμβρη και σίγουρα μέσα στο έτος” διατυμπάνιζε ο κ Σπίρτζης[36].

 

Την 01/12/2016 η κα Αχτσιόγλου προέβλεπε “πολιτική συμφωνία” για το σύνολο των ζητημάτων της δεύτερης αξιολόγησης στο Eurogroup της 05/12/2016[37]. Τη θυμόμαστε όλοι τη διατύπωση από παλιά...

 

Στις 04/12/2016 σειρά να προβλέψει ομαλή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εντός του έτους είχε ο κ Βέττας[38].

 

Στις 06/12/2016 ο κ Χουλιαράκης εκφωνούσε από το βήμα της Βουλής την επιθυμία της κυβέρνησης για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πριν τα Χριστούγεννα[39]. Η 05/12/2106 είχε πλέον χαθεί.

 

Στις 07/12/2016 ο κ Δραγασάκης έθετε ως στόχο την ολοκλήρωση το συντομότερο δυνατό[40].

 

Στις 08/12/2016 ο κ Τζανακόπουλος προέβλεπε ολοκλήρωση με πολιτικό συμβιβασμό[41].

 

Στις 09/12/2016 ο κ Χουλιαράκης προέβλεπε γρήγορη ολοκλήρωση, αφού “έχουμε ήδη κλείσει τη μεγάλη πλειοψηφία των φακέλων”[42].

 

Στις 10/12/2016 ο κ Τσακαλώτος χαρακτηρίζει “εφικτή” την ολοκλήρωση εντός του Δεκεμβρίου[43].

 

Στις 12/12/2016 ο κ Σταθάκης εκφράζει αισιοδοξία για την άμεση ολοκλήρωση[44].

 

Στις 16/12/2016 ένα μικρό συννεφάκι εμφανίζεται στον ουρανό. Ο κ Τσίπρας εκφράζει ανησυχία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης λόγω ΔΝΤ[45].

 

Όμως έρχεται να μας καθησυχάσει η κα Γεροβασίλη στις 17/12/2016. Είμαστε, λέει, κοντά στο κλείσιμο της αξιολόγησης[46].

 

Αυτό το “κοντά” μετατράπηκε από τον κ Τσίπρα στις 21/12/2106 σε “στόχο για ολοκλήρωση στο τέλος Ιανουαρίου[47].

 

Την ίδια μέρα εμφανίζεται νέο πρόσωπο στο rotation των δηλώσεων. Ο κ Ρουμελιώτης, Πρόεδρος της Attica Bank χαρακτηρίζει θέμα εβδομάδων την ολοκλήρωση[48].

 

Μετά τα Χριστούγεννα, στις 27/12/2016, η κα Γεροβασίλη επαναλαμβάνει ότι είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση. Προσθέτει ότι η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας έχει δυναμώσει[49]! Την ίδια μέρα ο κ Παπαδημούλης μας ενημερώνει ότι η ολοκλήρωση θα κάνει καλό και στους δανειστές[50].

 

Στις 28/12/2016 ο κ Τζανακόπουλος δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης[51]. Προβλέπει μεγάλη πρόοδο εντός των ημερών (!!!) και δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017!

 

Στις 09/01/2017 (καλή χρονιά είπαμε;) η κα Αχτσιόγλου μιλούσε για ολοκλήρωση ακόμα και εντός του Ιανουαρίου[52].

 

Στις 15/01/2017 ο κ Χαρίτσης εξέφραζε τη βεβαιότητα ότι η αξιολόγηση θα έκλεινε πάρα πολύ γρήγορα[53].

 

Στις 17/01/2017 η κα Αχτσιόγλου μίλησε για ολοκλήρωση το συντομότερο δυνατό[54].

 

Στις 20/01/2017 ο κ Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «μπορούμε, αν όχι στις 26 Γενάρη, στις 20 Φεβρουαρίου να έχουμε την ολοκλήρωση»[55]. Την ίδια μέρα, η κα Καράκωστα μιλούσε για ολοκλήρωση «όσο το δυνατόν πιο γρήγορα»[56].

 

Στις 24/01/2017 ο κ Σπίρτζης είπε ότι η απελευθέρωση την μέτρων ελάφρυνσης του χρέους (σε βάθος 45 χρόνων) ήταν ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης[57].

 

Στις 26/01/2017 ο κ Χαρίτσης περίμενε να δει το Eurogroup για να αποκτήσει εικόνα για το πώς προχωράμε στο κλείσιμο της αξιολόγησης[58].

 

Στις 27/01/2017 ο κ Παπαδημούλης εκτιμούσε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας η αξιολόγηση να κλείσει ως τις 20 Φεβρουαρίου[59]. Την ίδια μέρα, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προειδοποιούσε: κλείσιμο αξιολόγησης και ένταξη στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης ή 4ο Μνημόνιο[60]!

 

Στο Eurogroup της ίδιας μέρας αποφασίστηκε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει, εφόσον η Ελληνική κυβέρνηση κλείσει τις εκκρεμότητές της[61]. Δηλαδή πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2019, αγορά εργασίας, αγορά ενέργειας και ό,τι άλλο απέμεινε. Δηλαδή πρώτα θα νομοθετήσουμε και μετά θα κλείσει η αξιολόγηση.

 

Στις 28/01/2017 ο κ Τσίπρας δήλωνε ότι η Ελλάδα έλαβε στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Νότο για να κλείσει η αξιολόγηση. Πότε; «Μέσα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και των δημοκρατικών αξιών»[62].

 

Στις 29/01/2017 ο κ Φλαμπουράρης, σε μία μνημειώδη συνέντευξη στον κ Αυτιά, μας καθησύχασε. Η αξιολόγηση θα κλείσει, γιατί αλλιώς θα διαλυθεί η Ευρώπη. Σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε, ξαναπιάσαμε και το Κούγκι[63]

 

Σήμερα, 30/01/2016, το Τσαντήρι ενημερώνει όποιον επιθυμεί να ενημερώνεται από το Τσαντήρι ότι «στόχος της Κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία έως την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Φεβρουαρίου»[64]. Αυτό βέβαια δεν το λέει πλέον κανένας επώνυμα.

 

Μπερδευτήκατε;

Εμείς να δείτε. Και σκεφτείτε πως, όταν συγκεντρώναμε το υλικό, δεν το είχαμε σε χρονολογική σειρά. Και πως δεν παρουσιάσαμε καν όλες τις (αντιφατικές, αλληλοαναιρούμενες και διαρκώς διαψευδόμενες) δηλώσεις.

 

Για να βοηθήσουμε να ξεμπερδευτείτε, φτιάξαμε κι έναν πίνακα. Με χρονολογίες, με προβλέψεις, με γεγονότα. Περιλάβαμε σε αυτόν μόνο τα highlights αυτής της παρανοϊκής πορείας των τελευταίων 11 μηνών.

 

21/02/1016

Πρώτη διατύπωση πρόβλεψης για κλείσιμο πρώτης αξιολόγησης.

27/03/2016

Πρώτη πρόβλεψη για κλείσιμο πρώτης αξιολόγησης.

07/06/2016

Σπάσιμο πρώτης αξιολόγησης και συνακόλουθης δόσης σε δύο υπο-δόσεις.

18/07/2016

Ο Πρωθυπουργός κηρύσσει επιτάχυνση των διαδικασιών για κλείσιμο δεύτερης αξιολόγησης.

29/08/2016

Έναρξη συνομιλιών δεύτερης αξιολόγησης.

11/09/2016

Πρώτη διατύπωση στόχου για κλείσιμο δεύτερης αξιολόγησης.

10/10/2016

Σπάσιμο της δεύτερης υπο-δόσης της πρώτης αξιολόγησης σε δύο υπο-υπο-δόσεις. Εκταμίευση της πρώτης.

24/10/2016

Έγκριση εκταμίευσης δεύτερης υπο-υπο-δόσης της πρώτης αξιολόγησης. Ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

31/10/2016

Πρώτος στόχος για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

25/11/2016

Η κα Φωτίου μας ενημερώνει ότι η δεύτερη αξιολόγηση έχει κλείσει. Κάνει λάθος.

30/01/2016

Σήμερα, η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει κλείσει ακόμη. Οι στόχοι τίθενται και στη συνέχεια χάνονται. Πλέον μιλάμε για περισσότερα μέτρα από ποτέ, για 4ο Μνημόνιο, για εκλογές, ενώ στο βάθος ακούγονται και κάποιες φωνές για Grexit.