Προσλαμβάνουν 2.338 για τους αρχαιολογικούς χώρους που θα πληρώνονται απ' την ΔΕΗ!

Την ίδια στιγμή που ετοιμάζουν νέες αυξήσεις στα τιμολόγια, λόγω του οικονομικού αδιεξόδου

Την ώρα που η ΔΕΗ ετοιμάζει νέες αυξήσεις στα τιμολόγια, λόγω του οικονομικού αδιεξόδου, η κυβέρνηση φροντίζει να την επιβαρύνει ακόμα περισσότερο προωθώντας προσλήψεις χιλιάδων στο υπουργείο Πολιτισμού που θα καλυφθούν όμως εξ ολοκλήρου απ' την επιχείρηση!

 

Οι προσλήψεις

Σύμφωνα με απόφαση που υπογράφει η υπ. Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, και η οποία έχει την επισήμανση «Εξαιρετικά Επείγον» εγκρίνεται η πρόσληψη 2.338 ατόμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, χρονικής διάρκειας έως 8 μήνες σε Υπηρεσίες αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

Όλες οι παραπάνω θέσεις θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά απ' την πολύπαθη ΔΕΗ, όπως εξάλλου υπογραμμίζει η υπουργική απόφαση, και αφορούν δύο συγκεκριμένες εφορείες Αρχαιοτήτων, της Φλώρινας και της Κοζάνης. Περιοχές δηλαδή όπου η οικονομική δραστηριότητα έχει συνδεθεί σε ένα μεγάλο βαθμό με τη ΔΕΗ, τις μονάδες παραγωγής ενέργειας και τα ορυχεία λιγνίτη.

Σημειώνεται ότι οι ειδικότητες αφορούν 1.840 εργάτες, 319 αρχαιολόγους και άλλες ειδικότητες, όπως αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, συντηρητές αρχαιοτήτων, τοπογράφους, φύλακες κοκ.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο αιτιολογικό η υπουργική απόφαση εγκρίνεται έχοντας υπόψη «το γεγονός ότι η δαπάνη που θα προκληθεί από την πρόσληψη του προσωπικού δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά τον προϋπολογισμό της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, η οποία δεν επιχορηγείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δεν είναι φορέας της Γενικής Κυβέρνησης».

 

Την ίδια στιγμή ετοιμάζουν νέες αυξήσεις λόγω του οικονομικού αδιεξόδου στη ΔΕΗ

Ενώ οι πολίτες διαμαρτύρονται για τις τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς, απ' ότι φαίνεται οι λογαριασμοί θα αυξηθούν κι άλλο! 

το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η ΔΕΗ και η επανεξέταση της χρέωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) από τη ΡΑΕ. Τα χρέη της επιχείρησης προς τρίτους διογκώνονται ως αποτέλεσμα της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας και της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεπερνούν τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ τα προβλήματα έχουν αγγίξει και τις θυγατρικές εταιρείες αφού η μητρική χρωστά σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ 1,3 δισ. ευρώ.

Η ΔΕΗ διεκδικεί μέσω των ΥΚΩ ένα ποσό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ αναδρομικά για τα έτη 2012-2015. Αυτή η χρέωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ γίνεται για κάλυψη του επιπλέον κόστους ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών καθώς και των φθηνότερων ειδικών τιμολογίων ρεύματος, όπως το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), το πολυτεκνικό κ.λπ. Βάσει του σχετικού νόμου η ΔΕΗ θα πρέπει κάθε χρόνο να ανακτά τα ποσά που αντιστοιχούν για την κάλυψη του κόστους αυτού. Το 2012 η χρέωση των ΥΚΩ δεν έχει αναθεωρηθεί με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να έχει απώλεια εσόδων, ειδικά το 2015. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ στο διάστημα 2012-2015 η εταιρεία εισέπραξε περί τα 600 εκατ. ευρώ λιγότερα, απ΄όσα κανονικά της αναλογούσαν. Οι αποφάσεις της ΡΑΕ αναμένεται να ληφθούν ως τα τέλη Ιουνίου.

 

Το αδιέξοδο στις θυγατρικές
Σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, 829,2 εκατ. ευρώ απαιτεί ο ΑΔΜΗΕ και αφορά ποσό που η ΔΕH θα έπρεπε να πληρώσει για τη χρήση του δικτύου μεταφοράς καθώς και για τους παραγωγούς από ΑΠΕ. Οι απαιτήσεις του ΔΕΔΔΗΕ ανέρχονται στα 427,7 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (στα 257, 8 εκατ. ευρώ). Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών είναι συναλλαγές που γίνονται στο πλαίσιο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή, η ΔΕΗ εισπράττει από τους λογαριασμούς του ρεύματος διάφορες χρεώσεις που αφορούν στα δίκτυα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και στη συνέχεια δίνονται σε ΑΔΜΗΕ και το ΔΕΔΔΗΕ. Κάποια ποσά ο ΑΔΜΗΕ τα καταβάλει στο λειτουργό της αγοράς ΛΑΓΗΕ. Συνεπώς, η ΔΕΗ εισπράτει από τους καταναλωτές τις χρεώσεις, οι οποίες φουσκώνουν τους λογαριασμούς, ωστόσο δεν τα καταβάλλει.