Αποστολάκης: Δεν αποκλείω τη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ - Δεν ήταν κομψή η συγγνώμη Τσακαλώτου

Σε συνέντευξή του στο στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απάντησε στην κριτική που άσκησε ο κ. Τσακαλώτος για το βίντεο του κ. Κασσελάκη που γυρίστηκε στην Μακρόνησο. Δεν παρέλειψε, δε, να αναφερθεί και στα σενάρια διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ. 

 

 

«Κανένας δεν είναι ιδιοκτήτης της ιστορίας και κανένας δεν μπορεί να περιφρουρήσει κάτι με κριτήρια τέτοιου τύπου που να μην αφήνει ή να δημιουργεί ένα σκληρό πυρήνα μέσα στον οποίο δεν μπορεί να μπει κανείς άλλος. Η ιστορία ανήκει σε όλους τους Έλληνες και όλοι όσοι έχουν ευαισθησίες πάνω σε αυτά τα θέματα και προβληματισμούς, τους επιτρέπεται ή έχουν δικαίωμα να επικαλούνται όλη αυτή την ιστορία. Επομένως, δεν νομίζω ότι είναι κομψό, ούτε ότι είναι επιτυχημένο το να ζητάει ο κ. Τσακαλώτος συγνώμη για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ».

 

«Θεωρώ ότι δεν είναι κομψό. Λάθος ή σωστό, δεν ξέρω. Πάντως μία αντιπαράθεση η οποία δεν έχει νόημα. Όλη αυτή η υπόθεση ήταν ένας συμβολισμός και μία επίκληση κάποιων ιστορικών γεγονότων, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με μία, με την καλή έννοια, σαν δείγματα ενότητας και αποφυγής των λαθών» είπε χαρακτηριστικά.

 

Ερωτηθείς, πώς προέκυψε η ιδέα για την δημιουργία του συγκεκριμένου βίντεο, ο κ. Αποστολάκης δήλωσε το εξής. «Νομίζω, ότι στις μέρες που ζούμε, η επίκληση της ιστορίας και η προσπάθεια να φανεί ότι χρειάζεται ενωτικότητα, αρκετά δεδομένα και αρκετά στοιχεία για να πατήσουμε και να δείξουμε ότι η ενωτικότητα και η προσπάθεια η συλλογική και οι αγώνες για τη δημοκρατία έχουν αξία και πρέπει να τις χρησιμοποιούμε σαν πιθανώς τα σταθερά βήματα, θεωρώ λοιπόν ότι επειδή ο χώρος είναι συμβολικός και θα περνούσε ένα μήνυμα, αυτό που πέρασε, της ενότητας, γιατί βλέπω ότι υπάρχουν και μεταφράσεις ότι είναι διχαστικό, δεν νομίζω ότι είναι διχαστικό».

 

Η ιδέα ήταν του κ. Κασσελάκη και ο ίδιος συμφώνησε, όπως ανέφερε, ενώ ερωτηθείς για την συμμετοχή του, ο κ. Αποστολάκης περιέγραψε πως «ζήτησε να πάει, ο καιρός ήταν τέτοιος που δεν γινόταν να πάει διαφορετικά, μόνο με κάποιο φουσκωτό και με κάποιον ο οποίος μπορεί να περάσει από τον καιρό, καταφέραμε να πάμε».

 

Σχετικά με την συγκυρία στην οποία μεταδόθηκε το εν λόγω βίντεο, μετά την καταστροφή στη Θεσσαλία, ο κ. Αποστολάκης διευκρίνισε ότι γυρίστηκε την Κυριακή, χωρίς σκηνοθέτη, με μία κάμερα και ότι είναι ευθύνη του κ. Κασσελάκη η στιγμή που έγινε το βίντεο και της προβολή του.

 

 

«Αυτό που εκείνος θεωρεί (σ.σ. Κασσελάκης) ότι αυτή τη στιγμή έπρεπε να γίνει, έχει και την ευθύνη αυτουνού. Κι εγώ θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή είναι πιο σοβαρά πράγματα αυτά (σ.σ. που συμβαίνουν στην Θεσσαλία). (…)Το πλάνο ήταν να γίνει, αλλά το πότε θα προβληθεί ή πότε θα φαινόταν ήταν ένα άλλο θέμα. Πράγματι, δεν ήταν η καταλληλότερη στιγμή» είπε χαρακτηριστικά.

 

«Εγώ απλά συμμετείχα στο να γίνει μία κίνηση η οποία θεωρώ ότι σαν συμβολισμός προσφέρει, θεωρώ ότι βοηθάει στο ενωτικό κλίμα που πρέπει να υπάρχει» εξήγησε ο κ. Αποστολάκης, ενώ ξεκαθάρισε ότι η θέση που έχει πάρει από την αρχή της προεκλογικής περιόδου για ανάδειξη ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει, ότι στηρίζει όλους τους υποψηφίους. «Μάλιστα κάποια στιγμή είπα ότι η υποψηφιότητα του κυρίου Κασελάκη είναι ενδιαφέρουσα υποψηφιότητα γιατί προκαλεί ένα καινούργιο ενδιαφέρον στους ψηφοφόρους και στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ» προσέθεσε.

 

Ερωτηθείς, αν ελλοχεύει κίνδυνος διάσπασης μετά τις εκλογές του νέου προέδρου του κόμματος, δήλωσε «για να υπάρξει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, μετά από δύο διαδοχικές εκλογές, σημαίνει ότι κάτι δεν γίνεται καλά, κάτι δεν πάει καλά, σε αυτό συμφωνούμε όλοι. Ο καθένας βέβαια δίνει τη δική του εξήγηση. (…) Όταν τεθεί ένα πλαίσιο που καθορίζει την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος, αυτοί που συμφωνούν με αυτό το πλαίσιο που θα είναι και το μέλλον, θα το στηρίξουνε. Αν κάποιοι διαφωνούν, ενδεχομένως να μην είναι στον ΣΥΡΙΖΑ».

 

«Βεβαίως και δεν το αποκλείω (σ.σ. το ενδεχόμενο της διάσπασης). Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και η καταστροφή. Ενδεχομένως να είναι μία κατάσταση που θα οδηγήσει σε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν είναι καλό, δεν το επιδιώκει κανείς. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν περισσεύει» προσέθεσε ο κ. Αποστολάκης, σημειώνοντας ωστόσο πως θεωρεί ότι δεν τρομάζει κανέναν αυτή τη στιγμή, μια τέτοια εξέλιξη.