Το Der Spiegel κατέβασε τα άρθρα για τους 38 μετανάστες στον Έβρο

Το γερμανικό Der Spiegel κατέβασε όλα τα άρθρα για τις υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις προσφύγων στον Έβρο.

 

Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα του αναφέρει ότι ενώ υπήρχαν άρθρα αναφορικά με την τύχη μιας ομάδας προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο το καλοκαίρι του 2022, προέκυψαν αμφιβολίες σχετικά με το τί ακριβώς συνέβη, οπότε τα άρθρα αυτά κατέβηκαν προσωρινά από την ιστοσελίδα του Der Spiegel και θα επαναδημοσιευτούν διορθωμένα και ενημερωμένα, εφόσον κριθεί απαραίτητο. 

 

Μπορείτε να δείτε την παραπάνω σημείωση στην ιστοσελίδα του Der Spiegel.

 

Παρατίθεται και στα αγγλικά: 

 

 

Το χρονικό της υπόθεσης των 38 μεταναστών στον Έβρο

 

Στις 14 Ιουλίου η μη κυβερνητική οργάνωση HumanRights360 ενημερώνεται για την ύπαρξη μεταναστών σε νησίδα του Εβρου και διαβιβάζει με email τη σχετική πληροφορία στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στον Frontex, στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την Εισαγγελία Ορεστιάδας. Στο συγκεκριμένο email οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ περιλαμβάνουν πληροφορίες για τον αριθμό των μεταναστών και το γεωγραφικό στίγμα τους. Στο διάστημα που ακολούθησε απέστειλαν νέα emails ζητώντας να ενημερωθούν για την τύχη των μεταναστών, δίχως να λάβουν απάντηση. Τελικά ενημερώθηκαν προφορικά, και έπειτα με δελτίο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., ότι παρά τις αναζητήσεις, και με τεχνικά μέσα, δεν είχαν βρεθεί εγκλωβισμένοι άνθρωποι.

 

 

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δήλωσε στην «Καθημερινή» ότι στις 27 Ιουλίου οι αρμόδιες υπηρεσίες του Στρατού Ξηράς αποσαφήνισαν ότι οι συντεταγμένες που είχαν στη διάθεσή τους αντιστοιχούσαν σε τουρκικό έδαφος και δεν είχαν δυνατότητα παρέμβασης. Η ίδια πηγή προσθέτει ότι είχαν ενημερώσει τις τουρκικές αρχές μέσω του μεθοριακού σταθμού επαφής Καπετάν Αντρέεβο της Βουλγαρίας, οι οποίες στις 13 και τις 15 Αυγούστου πραγματοποίησαν έρευνες στο σημείο που είχε από την αρχή υποδειχθεί, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα. Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν στείλει στις 20 Ιουλίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), οι ΜΚΟ HumanRights360 και Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες επικαλούνταν τον χάρτη της Google, επισημαίνοντας ότι το στίγμα που είχαν στη διάθεσή τους εμφάνιζε τη νησίδα ως ελληνικό έδαφος.

Τελικά, στις 17.30 της 15ης Αυγούστου η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι η ομάδα των Σύρων και Παλαιστινίων εντοπίστηκε στην περιοχή των Λαβάρων, «περίπου τέσσερα χιλιόμετρα νοτίως από τις συντεταγμένες, εκτός της ελληνικής επικράτειας, που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών». Ενα μήνα αργότερα κι ενώ είχαν εκδοθεί ασφαλιστικά μέτρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), η οργάνωση HumanRights360 με ανακοίνωσή της αναγνώρισε ότι εσφαλμένα εκτίμησε πως η νησίδα ανήκε στην ελληνική επικράτεια.