ΕΕ: Επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία για το Σύμφωνο για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο

«Οι Ευρωπαίοι θα αποφασίζουν ποιος έρχεται στην ΕΕ, όχι οι διακινητές»

Πολιτική συμφωνία για το Σύμφωνο για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο επετεύχθη πριν από λίγο έπειτα από ολονύκτιες διαβουλεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Συμβουλίου και Κομισιόν.

 

 

Ειδικότερα, η ισπανική προεδρία αναφέρει με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ: «Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέτυχαν σημαντική πρόοδο στη μεταρρύθμιση για τη βελτίωση του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου της ΕΕ. Επετεύχθη πολιτική συμφωνία για τους πέντε φακέλους του νέου Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο». 

 

 

 

 

 

Οι πέντε κανονισμοί που περιλαμβάνονται στο νέο σύμφωνο είναι οι εξής:

 

- Ο κανονισμός διαλογής, ο οποίος προβλέπει μια διαδικασία πριν από την είσοδο για την ταχεία εξέταση του προφίλ ενός αιτούντος άσυλο και τη συλλογή βασικών πληροφοριών, όπως η εθνικότητα, η ηλικία, τα δακτυλικά αποτυπώματα και η εικόνα του προσώπου. Θα διενεργούνται επίσης έλεγχοι υγείας και ασφάλειας.

 

 

- Τον τροποποιημένο κανονισμό Eurodac, ο οποίος επικαιροποιεί το Eurodac, τη μεγάλης κλίμακας βάση δεδομένων που θα αποθηκεύει τα βιομετρικά στοιχεία που συλλέγονται κατά τη διαδικασία ελέγχου. Η βάση δεδομένων θα στραφεί από την καταμέτρηση των αιτήσεων στην καταμέτρηση των αιτούντων, ώστε να αποτρέπονται οι πολλαπλές αιτήσεις με το ίδιο όνομα.

 

- Ο τροποποιημένος κανονισμός για τις διαδικασίες ασύλου (APR), ο οποίος ορίζει δύο πιθανά στάδια για τους αιτούντες άσυλο: μια ταχεία συνοριακή διαδικασία, η οποία προορίζεται να διαρκέσει το πολύ 12 εβδομάδες, και η παραδοσιακή διαδικασία ασύλου, η οποία είναι πιο χρονοβόρα και μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες πριν από την οριστική κατάληξη.

 

- Ο κανονισμός για το άσυλο και τη διαχείριση της μετανάστευσης (AMMR), ο οποίος θεσπίζει ένα σύστημα «υποχρεωτικής αλληλεγγύης» που θα ενεργοποιείται όταν ένα ή περισσότερα κράτη μέλη βρίσκονται υπό «μεταναστευτική πίεση». Το σύστημα θα προσφέρει στις χώρες τρεις επιλογές για να βοηθήσουν: να μετεγκαταστήσουν ορισμένο αριθμό αιτούντων άσυλο, να καταβάλουν εισφορά για κάθε αιτούντα που αρνούνται να μετεγκαταστήσουν και να χρηματοδοτήσουν την επιχειρησιακή υποστήριξη.

 

- Ο κανονισμός κρίσεων, ο οποίος προβλέπει έκτακτους κανόνες που θα εφαρμόζονται μόνο όταν το σύστημα ασύλου του μπλοκ απειλείται από ξαφνική και μαζική άφιξη προσφύγων, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015-2016, ή από κατάσταση ανωτέρας βίας, όπως η πανδημία COVID-19. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι εθνικές αρχές θα μπορούν να εφαρμόζουν αυστηρότερα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων μεγαλύτερων περιόδων κράτησης.

 

 

 

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα,  σε ανάρτησή της στο X δήλωσε: «Η ΕΕ κατέληξε σε μια συμφωνία ορόσημο για ένα νέο σύνολο κανόνων για τη διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου» 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

 

«Η μετανάστευση είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις. Κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες παράτυποι μετανάστες πραγματοποιούν επικίνδυνα ταξίδια για να φτάσουν στα σύνορά μας. Είναι συχνά θύματα εγκληματιών, λαθρεμπόρων και διακινητών που τους δελεάζουν με ψεύτικες υποσχέσεις για ασφαλή διέλευση και τους εκβιάζουν χρήματα. Τα κράτη μέλη στα εξωτερικά μας σύνορα πρέπει να διαχειριστούν την παράνομη μετανάστευση - συχνά αμφισβητώντας την προστασία των συνόρων τους. Στην αρχή της θητείας μου, δεσμεύτηκα να δημιουργήσω ένα κοινό σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης στην ΕΕ. Αυτό το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα διασφαλίσει ότι θα υπάρξει μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτήν την ευρωπαϊκή πρόκληση. Σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν ποιος έρχεται στην ΕΕ και ποιος μπορεί να μείνει, όχι οι λαθρέμποροι. Σημαίνει προστασία αυτών που έχουν ανάγκη. Αυτό το Σύμφωνο θα διασφαλίσει επίσης ότι τα κράτη μέλη μοιράζονται την προσπάθεια υπεύθυνα, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη με εκείνους που προστατεύουν τα εξωτερικά μας σύνορα, αποτρέποντας παράλληλα την παράνομη μετανάστευση στην ΕΕ».

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με την σειρά του, αναφέρει οτι υπήρξε συμφωνία στους 5 βασικούς πυλώνες του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για ιστορική στιγμή έκανε λόγο η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ύλβα Γιόχανσον: