Επιστολή Γιοχάνες Χαν για τον κίνδυνο απώλειας ευρωπαϊκών κονδυλίων τουλάχιστον 2 δισ ευρώ

Καταλογίζει μεγάλες ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση και ζητά να δράσει άμεσα η σημερινή

Με επιστολή του προς την ελληνική κυβέρνηση, ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για τη διεύρυνση που τις τελευταίες εβδομάδες έχει αναλάβει και το χαρτοφυλάκιο της περιφερειακής πολιτικής, επισημαίνει τον κίνδυνο ενός νέου ισχυρού πλήγματος για την ελληνική οικονομία, λόγω της μη αξιοποίησης αλλά και της κακοδιαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

 

Με ιδιαίτερη έμφαση, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επιρρίπτει μεγάλες ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για τις χαμηλές επιδόσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων ζητώντας παράλληλα άμεση δράση από τη σημερινή κυβέρνηση. 

 

Όπως διαβάζουμε στη Real, η ανησυχία της Κομισιόν για την κωλυσιεργία στην αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων της Ε Ε αναλύεται σε πέντε τομείς που περιλαμβάνονται στην επιστολή Χαν. 

 

Οι αναλυτικές αναφορές γίνονται για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση προγραμμάτων, τη λανθασμένη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, την αποτυχία υλοποίησης έργων για την ψηφιακή μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και για τις μεταφορές των εμπορευμάτων logistics.

 

Επιπλέον θίγοντας ένα ζήτημα με πολλές προεκτάσεις ο Ευρωπαίος επίτροπος καταγράφει και τις δυσλειτουργίες που προκύπτουν από τις μεγάλες εκπτώσεις με τις οποίες κατασκευαστικές εταιρείες κερδίζουν τους διαγωνισμούς για τα έργα στην Ελλάδα.

 

Σημαντικό ωστόσο είναι και το γεγονός ότι ο Γ. Χαν αναφέρει ότι ο κίνδυνος για την απώλεια των χρηματοδοτήσεων σε όλους αυτούς τους τομείς έχουν επισημανθεί ξανά στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2019.

 

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την επιστολή του Επιτρόπου, μένει "μετεξεταστέα" σε απορρίμματα, αξιοποίηση προγραμμάτων, ψηφιακή πολιτική και logistics.

 

Δείτε τι είπε για το θέμα ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης: