Εθνική τραγωδία στα Τέμπη με νεκρούς και τραυματίες από σύγκρουση τρένων

Συγκλονιστικές εικόνες και αδιανόητη τραγωδία έχει βυθίσει σε πένθος ολόκληρη τη χώρα από το σιδηροδρομικό δυστύχημα κοντά στα Τέμπη, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες δύο αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν μετωπικά μεταξύ τους.

 

 

Με απόφαση του πρωθυπουργού κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών από την 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023, με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια και αναστολή των δημόσιων εορταστικών εκδηλώσεων.

 

 

Μέχρι στιγμής οι νεκροί ανέρχονται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής, σε 36, αλλά η εκτίμηση είναι ότι ο αριθμός αυτός θα ανέβει.

 

 

Παράλληλα 66 άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 60 σε απλές κλίνες και οι υπόλοιποι 6 σε ΜΕΘ. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, κ. Βαθρακογιάννης, η επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων ατόμων, στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών, παραμένει σε εξέλιξη.

 

 

Στην τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής αναφέρθηκε ότι εκτιμάται πως ο αριθμός των νεκρών θα ανέβει, καθώς και ότι, σύμφωνα με τα ηλεκτρονικά στοιχεία, στην επιβατική αμαξοστοιχία επέβαιναν 342 επιβάτες και 10 άτομα προσωπικό. Στην εμπορική αμαξοστοιχία επέβαιναν δύο άτομα προσωπικό.

 

 

Στην ενημέρωση της Πυροσβεστικής αναφέρθηκε ακόμη ότι εκτός από τους ψυχολόγους στο νοσοκομείο Λάρισας, έχει συσταθεί και ομάδα ψυχολόγων στο 10306 που καλεί τις οικογένειες για να τους παρέχει ψυχολογική καθοδήγηση και υποστήριξη. Ακόμη προσφέρονται δωμάτια στα ξενοδοχεία Imperial, Divani και Metropol της Λάρισας για τους συγγενείς των τραυματιών και των θυμάτων.

 

 

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος ανέθεσε την εποπτεία των ερευνών για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη στον εισαγγελέα Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο.

 

 

Την έρευνα για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έχει αναλάβει το Τμήμα της Τροχαίας της Λάρισας. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για το περιστατικό, ενώ στο Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας δίνονται ήδη καταθέσεις, ώστε να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας.