Εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών απο την ΕΛ.ΑΣ

    

 Εξιχνιάστηκε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών από την ΕΛ.ΑΣ καθώς μετέφεραν αλλοδαπούς μέσω της Τουρκίας στη Ρόδο κι από μετέπειτα στην Αθήνα. Οι αρχές συνέλαβαν 28 δουλέμπορους, ενώ συνολικά οι κατηγορούμενοι φτάνουν τους 58.

 

Οι διακινητές ήταν χωρισμένοι σε τρεις υποομάδες, στις οποίες αρχηγοί ήταν δύο Αιγύπτιοι, ο «Τζαμάλ» και ο «Αμίρ», ηλικίας 69 και 40 χρόνων ετών αντίστοιχα και ένας 34χρονος υπήκοος Μιανμάρ Βιρμανίας, γνωστός με το προσωνύμιο «Κάζι». Και οι τρεις συνεργάζονταν με τουρκικά κυκλώματα για την διακίνηση μεταναστών από τον Έβρο και τα νησιά, του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Απώτερος στόχος τους ήταν να φτάσουν στις χώρες της βόρειας και της κεντρικής Ευρώπης.

 

Αξιοπρόσεκτο ήταν ότι τα μέλη του κυκλώματος διαφήμιζαν τις ικανότητες τους στην παραποίηση διαβατηρίων ακόμα και σε προφίλ που διατηρούσαν στο Tik Tok.

 

 

 

Επίσης, οι διακινητές για να μην γίνονται αντιληπτοί από τις αρχές επικοινωνούσαν με συγκερκιμένους κωδικούς όπως «Φασόλια», «ντομάτες», «φαλάφελ» και «ναφαζάρ». Τα «μαϊμού» ταξιδιωτικά έγγραφα τα ονόμαζαν «εμπόρευμα», ενώ «βιβλίο» ήταν η κωδική λέξη για το διαβατήριο.

 

Το κόστος για το ταξίδι τους από και προς τον Ελλαδικό χώρο σε διάφορα Ευρωπαϊκά Κράτη, κυμαινόταν από 5.000 έως 12.000 ευρώ. Για την έκδοση διαβατηρίων, ταυτοτήτων η “ταρίφα” ήταν 500 ευρώ. Η υπάλληλος της υπηρεσίας Ασύλου επιτάχυνε την παραλαβή ταξιδιωτικών εγγράφων έναντι 300 ευρώ για κάθε αλλοδαπό. Μάλιστα, η παραλαβή της χρηματικής αμοιβής από τα καταστήματα-εγγυητήρια (μέθοδο HAWALA), γίνονταν από τα μέλη του κυκλώματος οι οποίο ζητούσαν από τους διακινούμενους να τους στείλουν φωτογραφία μέσα από το αεροπλάνο, για την επιβεβαίωση της μεταφοράς.

 

Συνολικά, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν συνολικά 51 έρευνες, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν 1.010 διαβατήρια και ταυτότητες ξένων χωρών, 30.210 ευρώ, 50 κινητά τηλέφωνα και 9 αυτοκίνητα. Παράλληλα εντοπίστηκαν 3.500 ψηφιακά αρχεία ταξιδιωτικών εγγράφων ταυτοποίησης και 2.500 έγγραφα-αποδείξεις μεταφοράς χρηματικών ποσών Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η οργάνωση από τη δράση της υπερβαίνει τα 2.500.000 ευρώ.

 

Στη συνέχεια, οι τρόποι δράσης τους ποικίλλουν.  Ο πρώτος ήταν η μεταφορά τους από την Ελλάδα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω αεροπορικών πτήσεων.Δεύτερος τρόπος μεταφοράς ήταν με θαλάσσια μέσα από την Τουρκία προς τη Ρόδο και εν συνεχεία τους μετέφεραν προς την Αθήνα με αεροπορική πτήση, έχοντας στην κατοχή τους οι διακινούμενοι είτε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο είτε «παρόμοιο» με την μέθοδο LOOK – ALIKE. Η τιμή μεταφοράς ανά άτομο κοστολογείτο στα 3.200 ευρώ. Ο τρίτος τρόπος μεταφοράς των μεταναστών ήταν η είσοδός τους στην Ελλάδα από την Αλβανία και μετέπειτα η προώθησή τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

 

Εν καταλείδι, όπως διαπιστώθηκε απο την προανακριτική έρευνα, οι κατηγορούμενοι από τα μέσα του έτους 2021, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση με δομημένη και διαρκή δράση, με ιεραρχική δομή και αποκλειστικό στόχο την αποκόμιση παράνομων περιουσιακών οφελών, μέσω της διευκόλυνσης εξόδου μεταναστών μεταφέροντας τους από τον Ελλαδικό χώρο σε Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την κατάρτιση πλαστών εγγράφων και την επιτάχυνση έκδοσης νομιμοποιητικών εγγράφων έναντι χρηματικών αμοιβών. Μάλιστα, τα κοστολογούσαν από 5.000 – 10.000 ευρώ για έκαστο άτομο, ανά περίπτωση.