Φωτιά στο Μάτι: Εξι κατηγορούμενοι ένοχοι για την τραγωδία - Αθωώθηκαν 15

Tο πρωί της Δευτέρας το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ανακοίνωσε την απόφασή του επί της ενοχής των 21 κατηγορουμένων στη δίκη για τη φωτιά στο Μάτι.

 

Συνολικά το δικαστήριο έκρινε ενόχους 6 από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους με συγγενείς θυμάτων που βρίσκονταν στην αίθουσα να φωνάζουν «ντροπή σας» προς το δικαστήριο. «Μπράβο σας, μπραβο σας, έχετε χάσει παιδί;», «όλοι αθώοι, έπρεπε από μόνοι τους να μπoυν στη φυλακη», φώναζαν οι συγγενείς των θυμάτων.

 

Ειδικότερα με την απόφαση του το δικαστήριο υιοθέτησε εν μέρει την εισαγγελική πρόταση και κήρυξε ενόχους τους:
 

  • Σωτήρη Τερζούδη τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου)
  • Βασίλη Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα),
  • Ιωάννη Φωστιέρη τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια)
  • Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπους, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων),
  • Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπους, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και
  • Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

 

 

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος ΓκολφίνοςΦίλιππος ΠαντελεάκοςΔαμιανός ΠαπαδόπουλοςΧρήστος ΛάμπρηςΧρήστος ΔροσόπουλοςΓεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

 

Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

 

Στο άκουσμα της απόφασης οι συγγενείς ξέσπασαν σε φωνές και κλάματα και σε ειρωνικά χειροκροτήματα.

 

 

«Κοιτάξτε με στα μάτια, πού ήσασταν δεν είστε διπλα μας, όλοι αθώοι;

 

Έχετε χάσει παιδιά; Με κοιτάτε στα μάτια; Ντροπή σε όλους. Ούτε μία συγγνώμη; Έχουμε μείνει άφωνοι όλοι. Στο διάολο, είστε καταραμένοι, δεν υπάρχει δικαιοσύνη…», φώναζαν μέσα στη δικαστική αίθουσα.

 

 

H διαδικασία στο τριμελές πλημμελειοδικείο συνεχίζεται εν μέσω των αντιδράσεων αυτών.

 

 

«Το δικαστήριο σας είναι προσβολή στους νεκρούς, στους ζωντανούς και στην αλήθεια», φώναξαν ακόμη συγγενείς.

 

 

«Περίμενα έξι χρόνια, θα το πάθω το εγκεφαλικό σήμερα. Δε μπορώ κυρία πρόεδρε, δεν μπορώ», φώναξε μία γυναίκα, ενώ το δικαστήριο αναγκάστηκε να διακόψει με τους συγγενείς να γιουχάρουν και να χειροκροτούν ειρωνικά την έδρα.

 

 

«Να καείτε στην κόλαση, να καείτε όπως τα παιδιά μας», φώναξαν άλλοι συγγενείς, ενώ πολλοί ξέσπασαν σε κλάματα.

 

 

Κατά τη διάρκεια της δίκης για τη φωτιά και την τραγωδία στο Μάτι που κόστισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους οι οποίοι είτε κάηκαν, είτε πνίγηκαν προσπαθώντας να μην καούν κατέθεσαν συγγενείς νεκρών, τραυματιών, επιζώντες που έζησαν έναν αληθινό εφιάλτη και οι κατηγορούμενοι.<