Γεραπετρίτης: Απαρέγκλιτη προϋπόθεση για τον διάλογο με την Τουρκία η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου

Ο υπουργός των Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, μίλησε για ενεργή, πολυμερή και πολύπλευρη διπλωματία.

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γεραπετρίτης στην κλειστή σύσκεψη της Επιτροπής τόνισε, πως η μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και εκτίμησε πως η συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών είναι ακόμα πρώιμη. Ο υπουργός πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, διεμήνυσε πως για την προώθηση του διαλόγου, απαρέγκλιτη προϋπόθεση είναι η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου.

 

 

Ο κ. Γεραπετρίτης, ενημέρωσε τα κόμματα για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Βίλνιους όπου και συμφωνήθηκε να υπάρξει επανεκκίνηση των συνομιλιών προκειμένου να υπάρξει μια νέα προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών. Σημείωσε δε -πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες- πως στην επικείμενη συνάντηση στις 20/9 θα τεθούν αναλυτικά τα χρονοδιαγράμματα των επαφών, καθώς ήδη από τον Οκτώβρη αναμένεται να γίνουν συζητήσεις για τη διαμόρφωση θετικής ατζέντας, ενώ το Νοέμβρη αναμένεται να τεθούν επί τάπητος και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με απώτερο στόχο να πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβρη η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

 

 

Σύμφωνα με το πλαίσιο που έχει τεθεί, σκοπός των επαφών φέρεται να είναι η διατήρηση των κλίματος καταλλαγής που όπως παραδέχθηκε ο υπουργός, έχει εμπεδωθεί μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία αλλά και η αποχή από επιθετικά ρητορικά σχήματα και προκλήσεις. iefimerida.gr</a></p>