Χατζησοφιά - Σαρρής εναντίον Τσίπρα: Τι δημοκρατία είναι αυτή;

Δύο ακόμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία προστίθενται στην λίστα όσων εκφράζουν τις ενστάσεις τους σχετικά με τους χειρισμούς του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με αποφάσεις και χειρισμούς του στο κόμμα.

 

 

Πιο συγκεκριμένα, οι Μανώλης Σαρρής, μέλος της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστής του τμήματος Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής και Άννα Χατζησοφιά, συντονίστρια του τμήματος Πολιτισμού, αντιτίθενται στις αλλαγές του καταστατικού του κόμματος, οι οποίες γίνονται μετά από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, ενώ αφήνουν και αιχμές για την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενοι στη σχέση κυβέρνησης – κόμματος.

 

 

Η πρώην βουλευτής ιδιαιτέρως καυστική δεν δίστασε να σημειώσει στην εφημερίδα "Εποχή" ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέταξε στο καλάθι των αχρήστων το πρόγραμμα που είχε εκπονηθεί.

 

 

Σε ότι αφορά το «άνοιγμα» Τσίπρα και το νέο καταστατικό τονίζει πως «όχι μόνο δεν αναβαθμίζει, αλλά υποβιβάζει, ακυρώνει θα έλεγα, τον ρόλο και τον λόγο ύπαρξης του μέλους του κόμματος. Αντί να εκλέγεται η γραμματεία και ο/η συντονιστής/τρια από την ολομέλεια του τμήματος, θα διορίζεται με κοπτάτσια, που θα λέγαμε και οι boomers. Τι είδους δημοκρατία είναι αυτή; Στη πράξη αυτό που θα συμβεί είναι να προτείνουν οι (φιλοδοξούντες να είναι) υποψήφιοι υπουργοί, τους μελλοντικούς τους συνεργάτες για να στελεχώσουν τα συντονιστικά, ώστε να εκπονούν, ως θέσεις του κόμματος, τις προσωπικές τους αντιλήψεις, που συχνά (πολύ συχνά) διίστανται, όχι μόνο προς τις απόψεις των κομματικών μελών, αλλά και του κινήματος».

 

 

Προέβλεψε ότι «το συγκεκριμένο άρθρο δεν θα περάσει, γιατί διαφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των μελών των τμημάτων, ανεξαρτήτως του ιδεολογικού ρεύματος στο οποίο πρόσκεινται», «Εκτός εάν θέλουμε ένα κόμμα όχι μελών, αλλά χειροκροτητών, πράγμα που δεν έχει καμία σχέση με το DNA της Αριστεράς».

 

 

Από την πλευρά του ο Μανώλης Σαρρής επισημαίνει ότι «για την Αριστερά δημοκρατία είναι η συμμετοχή. Και δεν αντιλαμβάνομαι ως τέτοια τη συμμετοχή σε μια ψηφοφορία για την ανάδειξη της ηγεσίας του κόμματος, ανθρώπων που δεν συμμετέχουν σε καμιά από τις διαδικασίες του κόμματος. Που θα ψηφίζουν ανθρώπους όχι με βάση την προσφορά, την επάρκεια και τις γνώσεις, αλλά λόγω της αναγνωρισιμότητας κάποιων όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέσα από επικοινωνιακούς δίαυλους. Ο εργαζόμενος στα κούριερ, η συντρόφισσα-ος που καθημερινά προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στα θέματα της αλληλεγγύης, ο αντιφασίστας ακτιβιστιστής, ο συνδικαλιστής μας στην εκπαίδευση, αποκλείονται με αυτό τον τρόπο από ανώτερα όργανα του κόμματος. Η ΚΕ είναι πολιτικό όργανο κρίσιμων αποφάσεων και ταυτόχρονα όργανο με ευθύνη την καθοδήγηση του κόμματος. Πολύ φοβάμαι ότι μέσα από μια μόνο κατ’ όνομα δημοκρατική διαδικασία, μετατρέπεται σε διακοσμητικό όργανο. Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, για τον διορισμό των συντονιστών των τμημάτων, έχω την γνώμη ότι η πρόταση αυτή αποτελεί θεσμική στρέβλωση και παραβιάζει κάθε αρχή δημοκρατικής λειτουργίας. Θα συρρικνώσει τη συμμετοχή και θα αφυδατώσει τη λειτουργία των τμημάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται».