Η ΕΣΣΔ προμήθευε με όπλα το ΚΚΕ κατά τον εμφύλιο

Αποχαρακτηρίστηκε έγγραφο στη Μόσχα που "δείχνει" ότι η ΕΣΣΔ προμήθευε με όπλα τους κομμουνιστές στην Ελλάδα ενώ η χώρα βρισκόταν σε εμφύλιο.

 

Σύμφωνα με την αναφορά του Μολότοφ στον Στάλιν, η ΕΣΣΔ έστελνε όπλα από το απόθεμα των Ναζί και όχι σοβιετικής προέλευσης ώστε να μην μπορεί να αποδειχτεί ότι παρείχε ενίσχυση στο ΚΚΕ.

 

Επίσης αναφέρεται πως δεν έστελναν ένδυση και υπόδηση γιατί δεν υπήρχε διαθεσιμότητα ξένης κατασκευής. Η ΕΣΣΔ ήθελε τα ρούχα και τα παπούτσια που θα έστελνε να είναι ξένης κατασκευής ώστε να μπορεί να αποποιηθεί οποιαδήποτε ευθύνη.

 

Επίσης φαίνεται πως υπήρχε και οικονομική στήριξη ύψους 100.000 δολαρίων στο ΚΚΕ. 

 

Δείτε το έγγραφο-ντοκουμέντο: 

 

 

 

 

 

 

Εδώ μπορείτε να δείτε την επιστολή του Νίκου Ζαχαριάδη στην ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης όπου ζητάει βοήθεια από την ΕΣΣΔ λόγω της απόφασης των Αλβανών να σταματήσουν οποιαδήποτε ενίσχυση στο ΚΚΕ αλλά και κάθε μεταφορά υλικού και ανθρώπων μέσα από το έδαφός τους.  Επίσης ζητούσε τη δυνατότητα να περάσει στην Ελλάδα υλικό που ήταν αποθηκευμένο σε Αλβανία και Γιουγκοσλαβία αλλά και να συνεχίσει να υπάρχει ένα κανάλι στη βόρεια Πίνδο.

 

 

 

 

Όπως λέει ο ίδιος ο Ζαχαριάδης, σχέδιο του ΚΚΕ ήταν να αντεπιτεθεί ο ΔΣΕ και να αποσπάσει ένα σοβαρό κομμάτι της βόρειας Ελλάδας για να συγκεντρώσει και να οργανώσει τις δυνάμεις του.