Η Γιαννακάκη συμμετέχει σε εκδήλωση που συνδιοργανώνει η λεγόμενη "Ομοσπονδία Τούρκων της Δυτικής Θράκης"

Εντύπωση και προβληματισμό προκαλεί η συμμετοχή της πρώην Γενικής Γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επί ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίας Γιαννακάκη,  σε διαδικτυακή εκδήλωση που συνδιοργανώνει η λεγόμενη  «Ομοσπονδία Τούρκων της Δυτικής Θράκης» με τον Γάλλο ευρωβουλευτή των Πρασίνων Francois Alfonsi. Θέμα της εκδήλωσης είναι το υποτιθέμενο μακροχρόνιο πρόβλημα της μη εκτέλεσης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) από την Ελλάδα.

 

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και ο Παναγιώτης Δημητράς του «Ελληνικού Παρατηρητήριου των Συμφωνιών του Ελσίνκι» ο οποίος, θυμίζεται, είχε μηνύσει την Ελληνική Ακτοφυλακή επειδή φυλάει τα ελληνικά σύνορα (!)

 

Αντικείμενο της συγκεκριμένης εκδήλωσης είναι ένα δυσφημιστικό αλλά και απόλυτα ανακριβές θέμα για την Ελλάδα, η οποία επιμελώς τιμά όλες τις δεσμεύσεις της απέναντι στις αποφάσεις του ΕΔΔΑ. Ερωτηματικά προκύπτουν όμως και από την στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφού ένα τμήμα του συνδιοργανώνει μία εκδήλωση με μία ένωση που υπονομεύει και αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περιφρονεί τις Διεθνείς Συνθήκες. 

 

Όπως μπορείτε να δείτε το έμβλημα της  «Ομοσπονδίας Τούρκων της Δυτικής Θράκης» απεικονίζει δύο νομούς της Θράκης με πράσινο χρώμα θέλοντας έτσι προφανώς να δείξει τις αξιώσεις της κατά της ελληνικής κυριαρχίας:

 

 

 

Η Συνθήκη της Λωζάνης που υπεγράφη το 1923 δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Σε αυτήν ορίζεται σαφώς ότι η μειονότητα στη Θράκη είναι μουσουλμανική ενώ η μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη είναι Ελληνική Εθνική Μειονότητα.

 

 

Για το θέμα, επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ Σασόλι:

 

 

 

 

«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,                                Βρυξέλλες 1η Ιουνίου 2021

 

Σας στέλνω αυτήν την επιστολή για να εκφράσω τις ανησυχίες μου και να διαμαρτυρηθώ έντονα, με την ευκαιρία μιας εκδήλωσης, που διοργανώνεται από τον ευρωβουλευτή Francois Alfonsi (Πράσινοι / EFA), με τη λεγόμενη «Ομοσπονδία Τούρκων της Δυτικής Θράκης».

Tο θέμα της εκδήλωσης είναι εντελώς δυσφημιστικό και ανακριβές για την Ελλάδα, ενώ σηματοδοτεί ένα στρεβλωτικό μήνυμα σχετικά με τη στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Από τη μία πλευρά αναφέρεται σε ένα φερόμενο μακροχρόνιο πρόβλημα μη εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΔΑ από τη χώρα μου, ενώ η Ελλάδα με απόλυτη επιμέλεια, τιμά, όλες τις σχετικές δεσμεύσεις της.

Από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργανώνει μια εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώνεται από μια ένωση, η οποία υπονομεύει και αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους μέλους και περιφρονεί τις Διεθνείς Συνθήκες.

Δεν είναι τυχαίο ότι η λεγόμενη «Ομοσπονδία Τούρκων της Δυτικής Θράκης», έχει ως έμβλημα δύο νομούς της Θράκης που είναι χρωματισμένοι με πράσινο, ως προφανή αξίωση κατά της ελληνικής κυριαρχίας.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία συνήφθη το 1923, δεν υπάρχει Τουρκική μειονότητα στη Θράκη, αλλά μουσουλμανική.

Η τουρκική προπαγάνδα αμφισβητεί συστηματικά τις διατάξεις της Συνθήκης και χρησιμοποιεί κάθε μέσο, προκειμένου να αποσταθεροποιήσει τη Θράκη και να αυξήσει την ένταση στις διμερείς μας σχέσεις.

Είμαι πεπεισμένος ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει τέτοιες πρακτικές εναντίον των μελών του και απορρίπτει κάθε απόπειρα υπονόμευσης της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο βασίζομαι στις εύλογες αντιδράσεις σας και ήθελα να διευκρινίσω ότι αυτό το γεγονός δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Με εκτίμηση,

Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης»

 

 

 

H Μαρία Γιαννακάκη δεν συμμετείχε τελικά στην εκδήλωση παρότι είχε δηλώσει επισήμως συμμετοχή. Σε tweet της προς την Ομάδα Αλήθειας έγραψε: Ο κ. Μουμτζής έσβησε το σχόλιό του και ζήτησε συγγνώμη. Εσείς θα επιμείνετε;

 

 

 

Η απάντηση της Ομάδας Αλήθειας:

 

Καμία συγγνώμη δεν θα ζητήσουμε από την Μαρία Γιαννακάκη. Είχε δηλώσει συμμετοχή στην εκδήλωση όπως φαίνεται και από την αφίσα και από τη επίσημη πρόσκληση που έστειλε ο Ευρωβουλευτής François Alfonsi. Προφανώς μετά τον ντόρο ακύρωσε την εμφάνισή της χωρίς να το ανακοινώσει. 3 μήνες πριν είχε συμμετάσχει σε παρόμοια εκδήλωση με την «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF)» https://youtu.be/4hjzdG0ihdM. Της δίνουμε συγχαρητήρια που αυτή τη φορά ακύρωσε την εμφάνισή της.