Καραμανλής: Οι προσφυγές για τα αρχαία κόστισαν 164 εκατ. ευρώ

Στο θέμα της ανάδειξης των αρχαιοτήτων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ενημερώνοντας σχετικά τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου, δηλώνοντας ότι οι προσφυγές για τα αρχαία κόστισαν 164 εκατ. ευρώ.

 

 

 

Για το Μετρό Θεσσαλονίκης, ο κ. Καραμανλής είπε πως «βρήκαμε ένα έργο εγκλωβισμένο, με πρόσχημα τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα του σταθμού Βενιζέλου».

 

 

 

 Σημείωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση προτίμησε, αντί να βρει λύση για τον σταθμό Βενιζέλου, «να εγκαινιάζει μουσαμάδες και να υπόσχεται τη λειτουργία του Μετρό, χωρίς να έχει περιβαλλοντική αδειοδότηση, χωρίς φορέα λειτουργίας και χωρίς να υπάρχουν καν ράγες στο μεγαλύτερο μέρος του έργου».

 

 

 

 

 

 Μάλιστα, χαρακτήρισε ως δικαίωση την απόφαση του ΣτΕ, η οποία επιβεβαίωσε την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου.

 

 

 

 Ο κ. Καραμανλής καταλόγισε υποκρισία στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως αρχαιότητες, αντίστοιχης αξίας με αυτές στο Σταθμό Βενιζέλου, είχαν αποσπαστεί επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ: «Για εκείνα τα ευρήματα τότε δεν τους πείραζε, για τα ευρήματα στον Σταθμό Βενιζέλου τώρα τους πειράζει».

 

 

 

 Αυτή η συμπληρωματική σύμβαση είναι αναγκαία, συνέχισε ο κ. Καραμανλής «για να τελειώνουμε επιτέλους, με αυτό το γαϊτανάκι των αρχαιολογικών ανασκαφών, που έχουν στοιχίσει στο ελληνικό Δημόσιο 164 εκατ. ευρώ. Θυμίζω ότι το μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα στοίχισε 125 εκατ. ευρώ. Αυτό για να έχουμε ένα σημείο σύγκρισης για να δούμε τελικά που οδηγούν αυτές οι προσφυγές» υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.