Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα της κρίσης δεν υπάρχει πια, λαμπρό το μέλλον της συνεργασίας με την Ινδία

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα της κρίσης δεν υπάρχει πια έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον χαιρετισμό του, το πρωί της Πέμπτης, σε ελληνο-ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ινδία.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα κινείται σε σωστό δημοσιονομικό δρόμο «και αυτό αποτυπώνεται στους επιχειρηματικούς δείκτες» απευθύνοντας πρόσκληση προς τους Ινδούς επιχειρηματίες να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα μας.

 

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

- Γονιμές οι επαφές με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, εποικοδομητικές οι συναντήσεις με τους επιχειρηματίες

- Δεν υπάρχει η Ελλάδα της κρίσης, είμαστε στην επικαιρότητα για τους σωστούς και όχι για τους λάθους λόγους

- Εκλέχτηκα το 2019 για να φέρω την Ελλάδα σε δημοσιονομική σταθερότητα και το κατάφερα

- Ελκυστικός προορισμός η Ελλάδα για την Ινδία

- Είμαστε καλύτεροι όσον αφορά τα spread, είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά της Γερμανίας

 

- Η Ελλάδα είναι στον σωστό δημοσιονομικό δρόμο και αυτό αποτυπώνεται στους επιχειρηματικούς δείκτες 

 

- Η Ελλάδα είναι η φυσική πύλη των ινδικων επιχειρήσεων προς την Ευρωπαική Ένωση ειδικά μετά το Brexit. Έτσι δεν προκαλεί έκπληξη ότι έχουμε ήδη ινδικές επιχειρήσεις που επενδύουν στην Ελλάδα

- Λαμπρό το μέλλον της συνεργασίας με την Ινδία

- Δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην αναζητήσουμε νέα πεδία συνεργασίας

- Μπορούμε να έχουμε και μια απευθείας πτήση ανάμεσα σε Νέο Δελχί ή Βομβάη προς την Ελλάδα

- Οι αερογραμμές θα έχουν άμεση ζήτηση αν δημιουργήσουν τέτοιες πτήσεις

- Εχουμε πολιτική σταθερότητα, έχουμε φύγει από τις χώρες στις οποίες επικράτησε ο λαϊκισμός. Το περασμένο καλοκαίρι συγκέντρωσα υψηλότερα ποσοστά από το 2019 και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη της επιτυχίας της κυβέρνησης για κοινωνική ευημερία

- Και οι δύο κυβερνήσεις έχουν δείξει ότι θέλουν να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις. Κάνουμε ό,τι έχει κάνει η Ινδία στις ψηφιακές υπηρεσίες

- Όταν δημιουργεί κανείς πλούτο οφείλουμε να τον κατανέμουμε με τρόπο ισομερή ώστε κανείς από την κοινωνία να μην αποκλείεται από αυτό

- Σας ευχαριστώ και πάλι για την υπηρεσία σας εδώ. Είμαι βέβαιος ότι μιλάμε για αρχή μιας γόνιμης συνεργασίας. Οι ινδικές επιχειρήσεις θα βρούν γόνιμο έδαφος στην Ελλάδα και το ίδιο συμβαίνει για τις ελληνικές στη χώρα σας

 

 

 

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας της Ινδικής Βιομηχανίας (CII).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν προοπτικές και τρόποι ενίσχυσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον σχεδιασμό για την ίδρυση Ελληνο-ινδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Για τον σκοπό αυτό, άλλωστε, το επόμενο χρονικό διάστημα θα επισκεφθεί την Αθήνα επιχειρηματική αποστολή της Συνομοσπονδίας Ινδικής Βιομηχανίας.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης και υπογράμμισε ότι υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών και των κέντρων logistics, της ενέργειας, της γεωργίας και των φαρμακευτικών προϊόντων.

 

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία του IMEC, του διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης και του ρόλου που μπορεί να παίξει η Ελλάδα, ως κόμβος αυτού του σημαντικού εμπορικού διαδρόμου, αλλά και ως έντιμος συνομιλητής των χωρών της περιοχής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε στους συνομιλητές του για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και τη συνδεσιμότητα, τον Κάθετο Διάδρομο, καθώς και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, από την ελληνική πλευρά, η Πρέσβης της Ελλάδας στο Νέο Δελχί Αλίκη Κουτσομητοπούλου, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και η Ειδική Σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Από την ινδική πλευρά συμμετείχαν οι R. Dinesh (Πρόεδρος CII, Chairman, TVS Supply Chain Soluwons Limited), Chandrajit Banerjee (Γενικός Διευθυντής CII), Baba Kalyani (Chairman and Managing Director, Bharat Forge Limited), Srinivas Bommidala (Chairman, International Airports GMR Group), Sunjay Kapur (Πρόεδρος CII Europe, Chairman, Sona Comstar), Vikram Shroff (Vice-Chairman και Co-CEO, UPL Ltd.), Uday Khemka (Vice Chairman, SUN Group).

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο αεροδρόμιο του Νέου Δελχί, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία GMR, που χτίζει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι.