Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο φράχτης στον Έβρο πρέπει να έχει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς από το Βερολίνο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την αναγκαιότητα της ευρωπαϊκής αρωγής ως προς το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού.

 

 

Αναφερόμενος στο καυτό «μέτωπο» του μεταναστευτικού κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Όλαφ Σολτς, Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα πως ο φράχτης στον Έβρο πρέπει να έχει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

 

 

«Σκοπός μας είναι να μην φεύγουν βάρκες από την Τουρκία και να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές. Δεν πρέπει οι διακινητές να ορίζουν ποιοι μπαίνουν στην ΕΕ. Αυτή τη συνεργασία θέλουμε να αναπτύξουμε με την Τουρκία και έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Είναι σημαντική η διατήρηση της ευρωπαϊκής βοήθειας στις χώρες που είναι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να βοηθηθούν χώρες, όπως η Ελλάδα, με βαριές υποδομές που έγιναν από την ΕΕ αλλά πρέπει να συντηρούνται. Σε αυτά εντάσσονται και φυσικά χερσαία εμπόδια, όπως ο φράχτης στον Έβρο, ο οποίος πρέπει να έχει Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

 

 

«Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και όχι απελευθερωτικό κίνημα και οι πράξεις της καταδικάζονται με τον πιο βάρβαρο τρόπο. Διαφωνούμε για την Χαμάς αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τον υποδεχθούμε στην Αθήνα για να κάνουμε ένα βήμα προόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης σε άλλο σημείο των δηλώσεων του σχετικά με τον Ταγίπ Ερντογάν και το επικείμενο τετ-α-τετ τους στις 7 Δεκεμβρίου.

 

 

«Επιδιώκουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και αυτή την πρόοδο θα επιχειρήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο ίδιος, απαντώντας για την διαφωνία με τον Τούρκο πρόεδρο όσον αφορά στη Χαμάς.

 

 

«Η Ελλάδα έχει επιταχύνει σημαντικά την διαδικασία χορήγησης ασύλου και την φύλαξη των εξωτερικών μας συνόρων. Θα επιμείνουμε σε αυτή την επιλογή. Όταν χορηγούμε άσυλο σε κάποιον η πρόθεσή μας είναι να μείνει στην Ελλάδα και θα θέλαμε οι άνθρωποι αυτοί να κάνουν την Ελλάδα μόνιμο τόπο παραμονής του. Θα συνεργαστούμε με τον Γερμανό Καγκελάριο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης για το ζήτημα του ασύλου. 

 

 

«Μας απασχόλησε λίγο η οικονομία γιατί η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προόδου», είπε ο πρωθυπουργός. «Είναι σημαντικό είπε να αφήσουμε πίσω μας μια περίοδο εντάσεων και καχυποψίας. Να συνεργαστούμε για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον. Κεντρική πολιτική προτεραιότητα να μειώσουμε την επιβάρυνση στα νοικοκυριά. Είναι πίστη μου ότι έχουμε δει τα χειρότερα στον πληθωρισμό, αλλά θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο καυτό «μέτωπο» της ακρίβειας.

 

 

 

«Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Συμφωνούμε σε αυτό» με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε από την πλευρά του ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ενόψει της συνάντησης που θα έχει την Παρασκευή με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει εκφράσει διαφορετική άποψη.