Μειώνονται τα διόδια στην Αττική Οδό -Από πότε ισχύει η νέα σύμβαση

Έγκριση έδωσε το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ στο σχέδιο σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού, σύμφωνα με τη συμφωνία, τα διόδια θα μειωθούν στα 2,5 ευρώ από τα 2,8 ευρώ που είναι σήμερα για ένα διάστημα πέντε ετών, μετά την παραχώρηση.

 

 

Ο νέος παραχωρησιούχος μπορεί να αυξήσει το αντίτιμο μετά τη λήξη της πενταετίας, ύστερα από αίτημα και ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες του αυτοκινητόδρομου.

 

 

Το ΤΑΙΠΕΔ συμφώνησε σε αυτόν τον όρο με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που είχε ζητήσει τη μείωση των διοδίων. Μάλιστα, είχε προτείνει ένα διαφορετικό σύστημα τιμολόγησης με μείωση των διοδίων κατά τις μη κυκλοφοριακές ώρες και αύξηση κατά τις ώρες αυξημένης κυκλοφορίας.

 

 

Στόχος της πρότασης ήταν η αποσυμφόρηση της Αττικής Οδού, η οποία έχει παρουσιάσει προβλήματα κυκλοφορίας τα τελευταία χρόνια σε αρκετές εξόδους.

 

 

Ο διαγωνισμός για την καταχώριση της νέας σύμβασης της Αττικής Οδού βρίσκεται στην τελική φάση και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών έχει οριστεί για την 29η Μαΐου 2023. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι η καταληκτική ημερομηνία θα παραταθεί λόγω της επενδυτικής αβεβαιότητας που προκαλεί η εκλογική περίοδος.

 

 

Στην τελική φάση του διαγωνισμού υπάρχουν οκτώ κοινοπρακτικά σχήματα. Η νέα σύμβαση θα έχει διάρκεια 25 ετών, ενώ η υφιστάμενη λήγει τον Οκτώβριο του 2024.