Μνημείο για τα θύματα της Μαρφίν ζητά ο Κυρανάκης

Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την τραγωδία στη Μαρφίν

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 10 χρόνων από την τραγωδία στην Marfin - Εγνατία, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Κυρανάκης προτείνει τη δημιουργία μνημείου αφιερωμένου στα θύματα της τραγωδίας.

 

Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νότιου Τομέα Αθηνών αναφέρει χαρακτηριστικά: " Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία της Marfin, οι κουκουλοφόροι ένοχοι δεν έχουν τιμωρηθεί για τη δολοφονία του Επαμεινώνδα Τσάκαλη, της Παρασκευής Ζούλια, της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου και ενός αγέννητου μωρού, που κάηκαν ζωντανοί μέσα στην τράπεζα, μετά τη ρίψη βόμβας μολότοφ σε αθώους ανθρώπους".

 

"Στο πρόσφατο παρελθόν ακούσαμε μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων και ο τέως Πρωθυπουργός, να μην αντιλαμβάνονται “τι κακό έχουν οι μολότοφ”, αλλά και να δηλώνουν σε τηλεοπτικά πάνελ ότι δεν θυμούνται να έχει σκοτωθεί κανείς από αυτές. Αυτό το έγκλημα δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί. Στόχος των κουκουλοφόρων στις 5 Μαΐου 2010 ήταν να αφαιρέσουν ζωές”, τονίζει στη συνέχεια.

 

“Υπάρχει σχεδιασμός εκ μέρους της κυβέρνησης για την ανέγερση μνημείου στη μνήμη των θυμάτων από τον εμπρησμό στην Marfin στις 5 Μαΐου 2010, ως ελάχιστο καθήκον και φόρο τιμής;”, καταλήγει στην ερώτηση του προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

 

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά των οικονομικών μέτρων για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης στις 5 Μαΐου 2010, έγινε ο εμπρησμός υποκαταστήματος της τράπεζας Μαρφίν-Εγνατία.

 

Ομάδα αγνώστων ατόμων από μπλοκ του αναρχικού χώρου έριξε βόμβες μολότοφ στην τράπεζα την ώρα που βρίσκονταν μέσα σε αυτήν περίπου 25-30 εργαζόμενοι. Οι περισσότεροι κατόρθωσαν να διαφύγουν, πέντε άτομα διέσωσε η πυροσβεστική, ενώ τρία άτομα δεν τα κατάφεραν και πέθαναν από ασφυξία λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων και του πυκνού καπνού.

 

Νεκροί ανασύρθηκαν η Αγγελική Παπαθανασοπούλου 32 ετών η οποία ήταν έγκυος 4 μηνών, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης 36 ετών και η Παρασκευή Ζούλια 35 ετών. Αυτοί εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες στον 3ο όροφο του κτηρίου με αποτέλεσμα να πεθάνουν από ασφυξία. 

 

 

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

 

 

Προς Υπουργό Προστασίας του Πολίτη,
        Υπουργό Εσωτερικών,

 

Θέμα: “Ανέγερση μνημείου για τα θύματα της Marfin”

 

Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία της Marfin, οι κουκουλοφόροι ένοχοι δεν έχουν τιμωρηθεί για τη δολοφονία του Επαμεινώνδα Τσάκαλη, της Παρασκευής Ζούλια, της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου και ενός αγέννητου μωρού, που κάηκαν ζωντανοί μέσα στην τράπεζα, μετά τη ρίψη βόμβας μολότοφ σε αθώους ανθρώπους.

 

Στο πρόσφατο παρελθόν ακούσαμε μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων και ο τέως Πρωθυπουργός, να μην αντιλαμβάνονται “τι κακό έχουν οι μολότοφ”, αλλά και να δηλώνουν σε τηλεοπτικά πάνελ ότι δεν θυμούνται να έχει σκοτωθεί κανείς από αυτές. 

 

Αυτό το έγκλημα δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί. Στόχος των κουκουλοφόρων στις 5 Μαΐου 2010 ήταν να αφαιρέσουν ζωές. 

 

Με αφορμή την συμπλήρωση δέκα ετών από την τραγωδία της Marfin,

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

 

Υπάρχει σχεδιασμός εκ μέρους της κυβέρνησης για την ανέγερση μνημείου στη μνήμη των θυμάτων από τον εμπρησμό στην Marfin στις 5 Μαΐου 2010, ως ελάχιστο καθήκον και φόρο τιμής;

 

Ο ερωτών βουλευτής 

Κωνσταντίνος Κυρανάκης