Νέο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης ο μειονοτικός πρώην δήμαρχος που είχε αποπέμψει ο Βορίδης

12 στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Ροδόπης, απέστειλαν επιστολή στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, διαφωνώντας με την ένταξη στο κόμμα του μειονοτικού, πρώην Δημάρχου Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν.

 

 

Σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη και τους δύο Γραμματείς, «η ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ του Οντέρ Μουμίν, μέσω του isyriza, δοκιμάζει τη συνοχή της οργάνωσης στη Ροδόπη, πλήττει το κύρος και την αξιοπιστία μας στην τοπική κοινωνία και ως εκ τούτου η πολιτική ευθύνη για τις συνέπειες αυτής της επιλογής ανήκει σε όσους την επικύρωσαν» αναφέρουν μεταξύ άλλων, σε επιστολή τους τα τοπικά στελέχη, επιστολή που υποστηρίζει ο πρώην Βουλευτής του νομού, Δημήτρης Χαρίτου.

 

Το παρασκήνιο της Κομοτηνής

Την επιστροφή Μουμίν σηματοδότησε, κατά πληροφορίες, η πρόσφατη επίσκεψη του Πάνου Ρήγα στην περιοχή, καθώς ο κ. Μουμίν φέρεται να ήταν παρών στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κομοτηνή στα τέλη της περασμένης εβδομάδας το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στα πλαίσια του Προσυνεδριακού διαλόγου του κόμματος, ενώ απουσίαζε χαρακτηριστικά ο πρώην Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Δημήτρης Χαρίτου.

 

Σημειωτέον ότι ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε διαρκή αναβρασμό ήδη από την προεκλογική περίοδο του περασμένου καλοκαιριού, με φόντο την αντίδραση της Ελένης Λαφτσή, συζύγου του πρώην Βουλευτή, Δημήτρη Χαρίτου είχε προκαλέσει η υποψηφιότητα του Φερχάτ Οζγκιούρ. ‘Ηταν τότε, που η κ. Λαφτσή είχε προκαλέσει με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, λέγοντας:

 

«Συγχαρητήρια στο τουρκικό προξενείο που για άλλη μια φορά κατάφερε να παρέμβει στα πολιτικά πράγματα στη Ροδόπη! Συγχαρητήρια και σε όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια του ερντογανικού κράτους να εκλέξει το υποτιθέμενο αριστερό δεκανίκι τους ως βουλευτή στη Ροδόπη. Συγχαρητήρια και σε όσους προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη αυτή την παρέμβαση της Τουρκίας ως νίκη ενός αριστερού χώρου. Θα σας στενοχωρήσω αλλά αυτή η υποβοηθούμενη εκλογή ούτε αριστερή ούτε προοδευτική στο ελάχιστο είναι.Είναι μόνο παρέμβαση ωμή και αισχρή!».

 

Ακολούθως, η κυρία Λαφτσή είχε παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ παραιτήθηκε τελικά, πριν τη σχετική γνωμοδότηση. Σύμφωνα, πάντως, με ασφαλείς πληροφορίες, τα μέλη της Νομαρχιακής Οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που διαφωνούν με την επιλογή της επιστροφής του κ. Μουμίν, δεν είναι αντίθετα σε μαζικό άνοιγμα στην μειονότητα για νέα πρόσωπα, όχι όμως και για τον πρώην Δήμαρχο Ιάσμου, που τελικά αποπέμφθηκε από τα καθήκοντά του, μετά από σχετική παρέμβαση της Πολιτείας και του αρμόδιου υπουργού, Μάκη Βορίδη.

 

Το ζήτημα του κ. Μουμίν, ωστόσο, λαμβάνει πανελλαδικές διαστάσεις τις τελευταίες ώρες, με αποτέλεσμα να τεθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, με δεδομένη την αυτοδιοικητική πορεία του πρώην Δημάρχου Ιάσμου.

 

 

 

Η φωτογραφία εξωφύλλου της προσωπικής σελίδας του κ. Μουμίν στο facebook: 

Αναλυτικά, η επιστολή:

ΠΡΟΣ

ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΑΙ ΑΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
 

ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ

Βρισκόμαστε σήμερα ως κόμμα σε μια δύσκολη πολιτική συγκυρία, μπροστά σε ένα συνέδριο δημοκρατικού διαλόγου και ανοίγματος στην κοινωνία και λίγο πριν την κρίσιμη αναμέτρηση των ευρωεκλογών. Ως εκ τούτου, η ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ του πρώην Δημάρχου Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν, μέσω του isyriza, που επικύρωσε η ηγεσία, είναι μια επιλογή που θα έχει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, δηλαδή της ενίσχυσης της εικόνας και της αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες της Ροδόπης, καθώς είναι γνωστό ότι, ο εν λόγω ως Δήμαρχος, απασχόλησε το Πανελλήνιο με τις ενέργειές του, για τις οποίες μάλιστα υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από το αξίωμά του πριν τη λήξη της θητείας του. Καθώς καρατόμησε αντιδημάρχους ,μεταξύ αυτών και μουσουλμάνους κατηγορώντας τους ως ΓΚΙΟΥΛΕΝΙΣΤΕΣ ,εκδίωξε προϊσταμένους υπηρεσιών του Δήμου, ανακάλεσε συμβάσεις εργασίας, ώθησε σε παραίτηση την διευθύντρια της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου κατηγορώντας την ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης, εξαπέλυσε πειθαρχικές διώξεις εναντίον μονίμων υπαλλήλων, σφράγισε την ταμειακή υπηρεσία της τοπικής αρχής, ενώ ταυτόχρονα εξέθεσε τη χώρα μας με διχαστικό και επικίνδυνο λόγο, προσκαλεσμένος αλυτρωτικών συλλόγων σε εκδηλώσεις στην Προύσα της Τουρκίας.

 

Η πολιτική και κοινωνική παρουσία του κ. Οντερ Μουμίν δεν συνάδει με το αξιακό σύστημα του κόμματός μας. Αυτή άλλωστε είναι και η άποψη των στελεχών μας, των συντρόφων μας και των φίλων μας από το χώρο της μειονότητας.

 

Με αίσθημα ευθύνης ως μέλη της ΝΕ Ροδόπης, καταθέσαμε αναλυτικά στα συλλογικά όργανα που συμμετέχουμε, παρουσία του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας σ. Π. Ρήγα, (αναλυτικά) τους λόγους για τους οποίους μια τέτοια επιλογή είναι πολύ δύσκολο, έως αδύνατο, να υποστηριχθεί και να εξηγηθεί στην κοινωνία, όπως και στους συμπολίτες μας της μειονότητας. Δυστυχώς, το δικαίωμά μας να έχουμε γνώμη για σοβαρά θέματα, που θα έχουν, κατά την άποψή μας, αρνητικές επιπτώσεις στον χώρο ευθύνης μας, παρακάμφθηκε και βρεθήκαμε προ τετελεσμένων γεγονότων. Ο Οντέρ Μουμίν εμφανίστηκε σε ρόλο εκπροσώπησης (;) του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μαζί με τον σ. Π. Ρήγα, στις συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς, χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση στη ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ροδόπης. Με αυτού του είδους όμως τις επιλογές, που γίνονται ερήμην μας και για τις οποίες βρισκόμαστε απολογούμενοι στην τοπική κοινωνία, η δημοκρατία που έχουμε κατακτήσει στο κόμμα μας. οι αναφορές στο κείμενο των «θέσεων» για το Συνέδριο καθώς και οι δεσμεύσεις του προέδρου Σ. Κασσελάκη για κόμμα των μελών καθίστανται κενό γράμμα .

 

Θεωρούμε, ως στελέχη με διαδρομή στο χώρο της Αριστεράς, αυτονόητο το δικαίωμά μας για τόσο σοβαρά θέματα, θέματα αρχών και αξιών του κόμματός μας αλλά και του καθενός από εμάς ξεχωριστά, να καταθέτουμε και να εκφράζουμε με ευθύνη την διαφορετικότητα της άποψής μας, όταν μάλιστα πρόκειται για ζητήματα για τα οποία κρινόμαστε πολύ πιο αυστηρά από την τοπική και συνολικά την κοινωνία. Η ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ του Οντέρ Μουμίν, μέσω του isyriza, δοκιμάζει τη συνοχή της οργάνωσης στη Ροδόπη, πλήττει το κύρος και την αξιοπιστία μας στην τοπική κοινωνία και ως εκ τούτου η πολιτική ευθύνη για τις συνέπειες αυτής της επιλογής ανήκει σε όσους την επικύρωσαν.

 

 

 

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ