Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει τις συμβάσεις των υδρογονανθράκων του ΣΥΡΙΖΑ

Κατά των συμβάσεων που έφερε και υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση στην οποία ο ίδιος ήταν υπουργός Περιβάλλοντος, εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός Σωκράτης Φάμελλος.

 

 

Ο ίδιος μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ξεπέρασε το γεγονός πως οι τέσσερις συμβάσεις για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και πετρελαίου νοτιοδυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο ολοκληρώθηκαν επί προηγούμενης κυβέρνησης , λέγοντας  "άλλαξαν τα πράγματα".

 

 

Χαρακτήρισε "ξεπούλημα σε συμφέροντα (σ.σ. τις τέσσερις  συμβάσεις που υπεγράφησαν επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) και κάλεσε την κυβέρνηση να πει "ποιος είναι ο μουστερής, ποιος είναι ο επιχειρηματίας  πίσω από αυτό" , ενώ δήλωσε "επιφύλαξη" σε ότι αφορά την κύρωση των συμβάσεων.

 

 

"Έχουν αλλάξει πολλά από τότε" είπε ο κ. Φάμελλος απαντώντας στην επισήμανση του εισηγητή της ΝΔ Μάξιμο Σενετάκη ο οποίος νωρίτερα, όταν του ζητήθηκε να τοποθετηθεί στην Επιτροπή της Βουλής, είπε "αυτές είναι συμβάσεις που έφερε ο κ. Φάμελλος, εμείς τι να πούμε". Μάλιστα ο κ. Σενετάκης υπογράμμισε πως η πλειοψηφία φέρνει την κύρωση των συμβάσεων στην Βουλή παρ’ ότι εκ του νόμου δεν είναι υποχρεωμένη, -όπως είπε-, "για λόγους διαφάνειας και για να μην κυκλοφορούν μυθεύματα περί ξεπουλήματος της χώρας".

 

 

Από το Κίνημα Αλλαγής υπογράμμισαν πως οι συμβάσεις τόσο του Συριζα όσο και της ΝΔ είναι "ακριβώς ίδιες, copy paste”.

 

 

Ο κ. Φάμελλος μίλησε για ξεπούλημα, ενώ υπογράμμισε πως οι τέσσερις συμβάσεις δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. "Η άποψή μας έχει να κάνει με την μεγαλύτερη ευαισθησία στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή" τόνισε μεταξύ άλλων. "Εμείς τότε δώσαμε μεγαλύτερη σημασία στην γεωπολιτική σημασία των συμβάσεων και τις τιμές του αργού. Όμως σήμερα δεν βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πλήρη απόφασή της για ξεπούλημα των φυσικών πόρων της χώρας και μάλιστα αυτό το ξεπούλημα γίνεται απευθείας σε ιδιώτες χωρίς διαγωνισμό. Αυτό ξεπερνά τα όρια της πολιτικής ευθύνης". Ο ίδιος άφησε ερωτηματικά για τις εξορύξεις συνολικά.

 

 

Στην συνέχεια ο πρώην υπουργός του Συριζα-Ανελ αναφέρθηκε εκτενώς στα ΕΛΠΕ υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε τα παρέλαβε με ζημιές ενώ τα παρέδωσε με ρεκόρ κερδών.

 

 

Οι 4 συμβάσεις είναι:

Α. "Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών "Total E&P Greece B.V", "ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V" και "Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία" για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή "Δυτικά Κρήτης", Ελλάδα".

 

 

Β. "Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών "Total E&P Greece B.V", "ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V" "Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία" για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή "Νοτιοδυτικά Κρήτης", Ελλάδα".

 

 

Γ. "Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών "Repsol Exploracion S.A" και "Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία" για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή "Ιόνιο", Δυτική Ελλάδα".

 

 

Δ. "Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας "Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία" για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή 10, Ιόνιο Πέλαγος, Ελλάδα".