Περιφερειάρχης Αττικής: Μηδενική ανοχή στο απαράδεκτο φαινόμενο των ανεξέλεγκτων χωματερών

Μετά από εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής πραγματοποίησε έλεγχο χθες το μεσημέρι 30 Σεπτεμβρίου, στον περιφραγμένο αποκατεστημένο ΧΑΔΑ του Δήμου Σαρωνικού, που βρίσκεται στο τέρμα της οδού Εννέα Πύργων, στη θέση "Τιπότι-Κρούδι" της Δ.Ε Καλυβίων.

 

 

Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:

 

 

1. Δημιουργούνταν καταστάσεις ανεξέλεγκτης εισόδου εντός του περιφραγμένου χώρου του υπό αποκατάσταση ΧΑΔΑ της Δ.Ε Καλυβίων (είναι σε εξέλιξη εργολαβία του ΕΣΔΝΑ). Στο χώρο αυτό παρατηρήθηκε ανεξέλεγκτη απόθεση αστικών αποβλήτων (οικιακά απορρίμματα, χαρτιά, πλαστικές σακούλες, κλαδέματα κ.λπ), τα οποία είχαν καλυφθεί με χώμα. Παρόλα αυτά,  πραγματοποιείτο εσωτερική καύση -αυτανάφλεξη με αποτέλεσμα την ανάδυση χαρακτηριστικής οσμής. Επίσης στον ίδιο χώρο υπήρχαν διάσπαρτες αποθέσεις στερεών αποβλήτων όπως τεμάχια τεχνητού κατεστραμμένου τάπητα και άλλα ογκώδη αντικείμενα.

 

 

2. Εκτός του περιφραγμένου χώρου του πρώην ΧΑΔΑ,  έχει δημιουργηθεί σε μεγάλη έκταση (περίπου 10 στρεμμάτων) απορριμματικό ανάγλυφο, προερχόμενο από εκτεταμένη απόθεση Αποβλήτων από Εκσκαφές, Κατασκευές και Κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ) χώματος, καθώς και άλλων στερεών αποβλήτων. Ο εν λόγω χώρος είναι φανερό ότι έχει διαμορφωθεί σε οργανωμένο χώρο διάθεσης αποβλήτων με τη δημιουργία εσωτερική οδοποιίας και πλατείας. Δεν ήταν δυνατόν κατά την επίσκεψη του κλιμακίου της Περιφέρειας, να προσδιοριστεί το είδος και η σύσταση του διαμορφωθέντος αναγλύφου, λόγω της επικάλυψής του με χώμα και ΑΕΚΚ.

 

 

Αμέσως μόλις έλαβε το πόρισμα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος να προχωρήσει άμεσα στις ενέργειες που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι σε όσους επιβαρύνουν με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

 

 

Στο πλαίσιο αυτό το πόρισμα θα σταλεί στον Εισαγγελέα ώστε να κινήσει τη διαδικασία απόδοσης ευθυνών. Θα κληθεί ο Δήμος Σαρωνικού εντός πέντε ημερών να δώσει εξηγήσεις ενώ θα ζητηθεί και η συνδρομή της Αστυνομίας, ώστε να φυλάσσεται ο χώρος και να αποτραπεί η εναπόθεση νέων απορριμμάτων.

 

 

Με αφορμή το παραπάνω πόρισμα, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης δήλωσε:

 

 

"Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής επιδεικνύει μηδενική ανοχή στο απαράδεκτο φαινόμενο των ανεξέλεγκτων χωματερών. Θα αλλάξουμε άμεσα το μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής και στο νέο αυτό μοντέλο, δεν έχουν θέση πρακτικές που επιβαρύνουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μας. Όσοι επιμένουν στις πρακτικές αυτές, όποιοι κι αν είναι, θα μας βρίσκουν διαρκώς απέναντι. Με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών θα πάμε την Αττική μπροστά".

 

Για τη συγκεκριμένη χωματερή, υπήρξαν καταγγελίες που αφορούν στον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής και νυν Δήμαρχο Σαρωνικού Πέτρο Φιλίππου και πως λειτουργεί νέο ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων) δίπλα στον αποκαταστημένο  ΧΑΔΑ Καλυβίων.

 

Όπως καταγγέλλει το pitsounicity.gr, ο δήμαρχος παραβιάζει όχι μόνο τις  Ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά και το ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) τον οποίο υπερασπίστηκε  και ψήφισε στο Περιφερειακό Συμβούλιο δηλώνοντας κάθετα αντίθετος με οποιαδήποτε αναθεώρησή του…

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας ιστοσελίδας ο νυν Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, μέχρι πρότινος Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής εκλεγμένος με την παράταξη της κ. Δούρου , στη διάρκεια και που θητείας του διατέθηκαν 5.400.000 ευρώ για αποκατάσταση ΧΑΔΑ Ν.Α Αττικής!

 

 

Ακριβώς δίπλα στον χώρο αυτό, που ξοδεύτηκαν εκατομμύρια για την αποκατάστασή του, τώρα εγκαθιστά τη λειτουργία παράνομου ΧΑΔΑ!

 

 

Οι εικόνες είναι ντροπιαστικές! Σκουπίδια και μπάζα παντού, ακόμα και στον  περιβάλλοντα  χώρο του αποκατεστημένου  ΧΑΔΑ!

 

 

Φωτογραφίες από το χώρο που σύμφωνα με τη καταγγελία λειτουργεί ο παράνομος ΧΑΔΑ: