Πως είδε ο τουρκικός τύπος τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τις έρευνες φυσικού αερίου

Οι χθεσινές ανακοινώσεις Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα προχωράει άμεσα στην έναρξη γεωτρήσεων για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου, νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil, προκάλεσαν αίσθηση στον τουρκικό Τύπο.

 

«Ο Μητσοτάκης δήλωσε πως θα ξεκινήσουν σεισμικές έρευνες στην Πελοπόννησο και νοτιοδυτικά της Κρήτης» μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

 

 

«Η Ελλάδα θα ερευνήσει για φυσικό αέριο σε Πελοπόννησο και Κρήτη» γράφει η Aksam, ενώ η Α Ηaber αναφέρει: «Αιφνίδια δήλωση από τον Μητσοτάκη! Κίνηση φυσικού αερίου κατά της Τουρκίας! Θα ξεκινήσουμε αμέσως».

 

 

«Μητσοτάκης: Αρχίζουμε σεισμικές έρευνες – Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα αρχίσουν σεισμικές έρευνες στην Πελοπόννησο και νοτιοδυτικά της Κρήτης», αναφέρει η Sozcu.

 

«Η Ελλάδα θα αναζητήσει φυσικό αέριο σε Πελοπόννησο και Κρήτη! Εγκατέλειψε την πώληση του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην Yeni Akit με την Τurkiye να προβάλει στον τίτλο της: «Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξεκινάμε σεισμικές έρευνες».

 

 

 

«Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξεκινούμε σεισμικές έρευνες», γράφει η Cumhuriyet και η Μπιργκιούν έχει τίτλο:  «Μητσοτάκης: Θα ξεκινήσουμε σεισμικές έρευνες». Το CNN Turk ανέφερε ότι «η Τουρκία θα στείλει τα γεωτρύπανά της, αν η Ελλάδα συμφωνήσει με την Λιβύη».

Ο αρθρογράφος της Milliyet Οζάι Σεντίρ, σε πάνε του CNN Turk ανέφερε: «Η Ελλάδα πιέζει έντονα και λέει 'η Λιβύη να κάνει συμφωνία με μας'. Εκείνο το θέμα πρέπει να το δούμε άμεσα. Τι θα κάνουμε; Πιθανότατα θα δούμε τους όρους με τη συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και άμεσα θα στείλουμε εκεί τα γεωτρύπανα μας. Αν πράγματι οι ΗΠΑ χάνουν την ισορροπία και πιέσει την κυβέρνηση της Λιβύης για να συμφωνήσει με την Ελλάδα η απάντηση της Τουρκίας θα είναι ξεκάθαρη. Εμείς συμφωνήσαμε νωρίτερα μαζί τους και θα πούμε 'ερχόμαστε και ξεκινάμε τις έρευνες'».

 

 

«Ίσως εδώ να αιφνιδιάσουμε εμείς αυτή τη φορά. Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil.

 

 

Η χώρα μας - όπως έχω πει πολλές φορές- ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επομένως, αυτές οι έρευνες θα ξεκινήσουν από την ExxonMobil τις επόμενες μέρες», κατέληξε.

 

 

Πηγή: Liberal