Προς μεγάλη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας - Η Ελλάδα αγοράζει τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο στο Παρίσι μεγάλη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

 

 

Η συμφωνία αυτή θα στηρίζεται στην υπογραφή προσυμφώνου μεταξύ των δύο χωρών για την αγορά από την Ελλάδα τριών υπερσύγχρονων φρεγατών τύπου Belharra. 

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν το πρωί της Τρίτης έξω από το Ελιζέ από τους ηγέτες των δύο χωρών. Στις συζητήσεις συμμετέχουν επίσης από την ελληνική πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι θα αναλάβουν και την ολοκλήρωση όλων των πλευρών της συμφωνίας.

 

 

Σύμφωνα με πηγές από την ελληνική κυβέρνηση, η απόκτηση από τις Ενοπλες Δυνάμεις των τριών φρεγατών, οι οποίες θεωρούνται το πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό όπλο για το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναβαθμίζει εντυπωσιακά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας. Για «τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές» στην περιοχή κάνει λόγο κορυφαία πηγή των Ενόπλων Δυνάμεων και τονίζει ότι «με αυτήν την προσθήκη οι συσχετισμοί στο πεδίο Ελλάδας και Τουρκίας αλλάζουν καθοριστικά υπέρ μας».