Προϋπολογισμός: Υπέρβαση εσόδων 300 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σήμερα (15/11), ανακοίνωσε υπέρβαση εσόδων κατά 300 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και περιθώρια για παροχές.

 

 

Αν και απομένει ακόμα χρόνος -τουλάχιστον ένας μήνας- για να φανεί αν τον Νοέμβριο τα περιθώρια αυτά θα αυξηθούν ή θα μειωθούν, φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος για νέα επιταγή ακρίβειας ως τα Χριστούγεννα. Σημειώνεται ότι για τους μήνες Ιανουάριο-Σεπτέμβριο, η διαφορά με το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί τόσο η εκτέλεση των εσόδων όσο και των δαπανών, είναι μηδενική.

 

 

Για τον μήνα Οκτώβριο όμως, όπου υποβάλλονται από τις επιχειρήσεις οι τριμηνιαίες περιοδικές δηλώσεις που αντανακλούν, μεταξύ άλλων, τον αυξημένο κύκλο εργασιών λόγω της τουριστικής κίνησης της καλοκαιρινής περιόδου, καθώς και τα αυξημένα έσοδα του Φόρου Εισοδήματος, η υπέρβαση έναντι της εισηγητικής έκθεσης του Προϋπολογισμού 2023 είναι 832 εκατ. ευρώ, ωστόσο σημαντικό μέρος αυτών έχουν ληφθεί υπόψη στους στόχους του Προσχεδίου Προϋπολογισμού.

 

 

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τους αναθεωρημένους στόχους του Προσχεδίου Προϋπολογισμού και του Draft Budgetary Plan, η υπέρβαση για τον μήνα Οκτώβριο (και συνεπώς για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023) ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.

 

 

Από την άλλη πλευρά, οι κρατικές δαπάνες κινούνται εντός στόχων, όπως είχε προβλεφθεί με τους δύο συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς που έχουν κατατεθεί (700 εκατ. ευρώ για market pass, δαπάνες υγείας, μισθολόγιο μελών ΔΕΠ, κόστος αυτοδιοικητικών εκλογών κ.λπ. και 600 εκατ. ευρώ για μέτρα που έχουν εξαγγελθεί στη ΔΕΘ και υλοποιούνται το επόμενο διάστημα όπως ενίσχυση συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά, market pass για τις πληγείσες περιοχές, επίδομα θέρμανσης, επιστροφή ΕΦΚ Diesel στους αγρότες, αύξηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κτλ καθώς και οι αποζημιώσεις για τις φυσικές καταστροφές).

 

 

Με άλλα λόγια, τα έξτρα έσοδα 300 εκατομμυρίων ευρώ δεν «φαγώθηκαν» για επιπλέον έκτακτες ανάγκες τον μήνα Οκτώβριο και παραμένουν σαν πλεόνασμα, για την τύχη του οποίου θα αποφασίσει η κυβέρνηση, αφού πρώτα επιβεβαιωθεί και από τα νεώτερα στοιχεία Νοεμβρίου, σε έναν μήνα από τώρα.