Το State Department "αδειάζει" το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης

Ηχηρό μήνυμα του State Department για το νέο μνημόνιο  για τους υδρογονάνθρακες μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

 

Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται να μην υπογράφει συμφωνίες που επηρεάζουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

 

Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται με βάση το Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις, σημειώνει το State Department

 

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον για το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης για τους υδρογονάνθρακες, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι όλα τα μέρη πρέπει να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

 

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «παρόλο που είναι σε γνώση μας οι αναφορές για την υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, δεν έχουμε δει ακόμα το κείμενο. Σημειώνουμε ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται, σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF), να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Θα σας παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης για το αποτέλεσμα των πρόσφατων συζητήσεων. Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

 

 

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι της Δευτέρας 3 Οκτωβρίου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Λίβυος πρωθυπουργός της προσωρινής κυβέρνησης Ντμπέιμπα υπέγραψαν Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, σύμφωνα με το οποίο τουρκικές εταιρείες θα μπορούν να κάνουν έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ξηρά και στην ΑΟΖ της Λιβύης.

 

Ωστόσο, παρά τους πανηγυρικούς τόνους που επιχείρησε να δώσει η Άγκυρα στην παράνομη συμφωνία, οι αντιδράσεις ήταν πολλαπλές και έντονες.

 

Το λιβυκό κοινοβούλιο απέρριψε τη συμφωνία υδρογονανθράκων με την Τουρκία ως «παράνομη», επικαλούμενο την έλλειψη έγκρισης από το νομοθετικό σώμα της Λιβύης. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ, χαρακτήρισε «παράνομο» το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας και υπογράμμισε πως αυτό δεν έχει καμία εξουσιοδότηση.

 

Γρήγορα αντανακλαστικά επέδειξαν και οι Βρυξέλλες που αμέσως έσπευσαν να καταδικάσουν τη συμφωνία.

 

«Το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παραγάγει έννομα αποτελέσματα (legal consequences) για τρίτα κράτη» αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, και τονίζει ότι «πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».

Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα, διατηρώντας την ψυχραιμία της «απέναντι σε αυτά τα εξωφρενικά χαρακτηριστικά των προκλήσεων». Το μήνυμα ότι «θα υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα τα κυριαρχικά δικαιώματά της στην περιοχή» έχει φτάσει σε όλους τους εμπλεκόμενους.

 

Την Πέμπτη, στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα της Τουρκίας, και επιθυμία του κ. Μητσοτάκη είναι να το κάνει παρόντος του κ. Ερντογάν, εκθέτοντας τις απαράδεκτες προκλήσεις και επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδας