Σύμβουλος τεχνητής νοημοσύνης στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο Γιάννης Ασσαέλ της Google Deepmind

Το «παιδί-θαύμα» που από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας βρέθηκε στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης, αναλαμβάνει σύμβουλος, και μάλιστα άμισθος, για θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και εντάσσεται στην ομάδα του Κωνσταντίνου Κυρανάκη.

 

Παράλληλα, ο νεαρός επιστήμονας εργάζεται για την Google DeepMind, η οποία είναι ένα ερευνητικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης που λειτουργεί ως θυγατρική της Google. Η DeepMind ξεκίνησε το 2010, με μια διεπιστημονική προσέγγιση για την κατασκευή γενικών συστημάτων AI. Το ερευνητικό εργαστήριο συγκέντρωσε νέες ιδέες και προόδους στη μηχανική μάθηση, τη νευροεπιστήμη, τη μηχανική, τα μαθηματικά, την προσομοίωση και την υπολογιστική υποδομή, μαζί με νέους τρόπους οργάνωσης επιστημονικών προσπαθειών. 

 

Την περασμένη μόλις εβδομάδα, συμμετείχε στην εκδήλωση για τα 15 χρόνια συνεχόμενης παρουσίας της Google στην Ελλάδα, όπου παρουσίασε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το «Ithaca». To Ithaca είναι το πρώτο νευρωνικό δίκτυο τεχνητής νοημοσύνης που έχει κατασκευαστεί για την κειμενική αποκατάσταση, τη γεωγραφική και τη χρονολογική απόδοση αρχαιοελληνικών επιγραφών και έχει σχεδιαστεί για να βοηθά και να επεκτείνει τη ροή εργασίας του ιστορικού.

 

To Ithaca από μόνο του επιτυγχάνει 62% ακρίβεια κατά την αποκατάσταση κατεστραμμένων κειμένων, μόλις οι ιστορικοί χρησιμοποιούν το Ithaca οι επιδόσεις τους εκτινάσσονται από 25% σε 72%, επιβεβαιώνοντας τον αντίκτυπο αυτής της συνεργιστικής ερευνητικής βοήθειας. Μπορεί να αποδώσει επιγραφές στο αρχικό τους σημείο εύρεσης με ακρίβεια 71% και μπορεί να τις χρονολογήσει σε απόσταση μικρότερη των 30 ετών από το εύρος της επίγειας αλήθειας, επαναπροσδιορίζοντας βασικά κείμενα της Κλασικής Αθήνας και συμβάλλοντας σε επίκαιρες συζητήσεις στην Αρχαία Ιστορία. 

 

Κυρανάκης για Ασσαέλ : 

 

«Καλωσορίζω στην ομάδα μας τον Δρ. Γιάννη Ασσαέλ, Ειδικό Σύμβουλο για θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης. Ο Δρ. Ασσαέλ, είναι Staff Research Scientist στην Google DeepMind και είναι πρόσφατο αποτέλεσμα Brain Gain μετά από μια δεκαετία στην Αγγλία. Είναι πτυχιούχος Πανεπιστημίου Μακεδονίας που συνέχισε τις σπουδές του στο Imperial College και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Με την έρευνά του στο ΑΙ και το πρόγραμμα ITHACA έχει τοποθετήσει την Ελλάδα στο εξώφυλλο του περιοδικού Nature όταν κατάφερε να φτιάξει μοντέλο πρόβλεψης για τις κατεστραμμένες επιγραφές της Αρχαίας Ελλάδας. Έχει διακριθεί στους “MIT Innovators Under 35" και στους "Forbes’ 30 Under 30” της Ευρώπης.
Στόχος της επιστροφής του στην Ελλάδα είναι η κοινωνική προσφορά και θα μας καθοδηγεί σε projects που σχετίζονται με AI και μάλιστα ως άμισθος συνεργάτης, κάτι που τον τιμά πολύ και δείχνει την ειλικρινή του διάθεση να βοηθήσει τη χώρα.
Γιάννη καλωσήρθες!»