ΣΥΡΙΖΑ για τα επεισόδια στη Λέσβο: Δεν φταίνε οι μετανάστες, φταίει η κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τα σημερινά επεισόδια. Οφείλει να αποκαταστήσει τις συνθήκες διαβίωσης στα προσφυγικά κέντρα και να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτει ακόμα: «Με την ψηφοθηρική εκμετάλλευση του προσφυγικού προεκλογικά, τις ανεύθυνες εξαγγελίες για άμεση λύση, τη διολίσθηση σε μία μισαλλόδοξη και ρατσιστική ρητορική που δηλητηρίασε τις τοπικές κοινωνίες. Την κατάργηση και επανίδρυση του αρμόδιου υπουργείου και τη συνεχή εναλλαγή συντονιστών. Την εξάντληση τελικά της πολιτικής της σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Η κυβέρνηση της ΝΔ οδήγησε το προσφυγικό σε αδιέξοδο.

Η κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, αλλά και σε πολλά ακόμη προσφυγικά κέντρα, είναι, κυριολεκτικά, τραγική. Δυστυχώς ακόμη και μετά από επτά μήνες λαθών, που στοιχίζουν ακριβά τόσο στους πρόσφυγες και του μετανάστες, όσο και στις τοπικές κοινωνίες και διασύρει τη χώρα διεθνώς.

Αντί να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός σοβαρού σχεδίου διαχείρισης, η κυβέρνηση συνεχίζει να τροφοδοτεί την ελληνική κοινωνία με ακροδεξιό λαϊκισμό, που περιλαμβάνει από φαιδρότητες όπως τα πλωτά φράγματα μέχρι την ανοχή στον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Αντί να διεθνοποιήσει το ζήτημα και να καλέσει την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της, δηλώνει ευθαρσώς ότι οι συνθήκες διαβίωσης στα νέα κέντρα – φυλακές που σχεδιάζουν θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους πρόσφυγες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τα σημερινά επεισόδια. Οφείλει να αποκαταστήσει τις συνθήκες διαβίωσης στα προσφυγικά κέντρα και να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών».

 

Τι συνέβη σήμερα στη Λέσβο:

 

Επεισόδια σημειώθηκαν στη Μόρια της Μυτιλήνης όταν πρόσφυγες και μετανάστες, που διαμαρτύρονται για το νέο νόμο ασύλου, που παγώνει τα παλιά αιτήματα και δίνει προτεραιότητα σε αυτά των νεοεισερχομένων, συγκρούστηκαν με την Αστυνομία.

Πάνω από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες έκαναν διαμαρτυρία, με τις διμοιρίες των ΜΑΤ να προσπαθούν να εμποδίσουν τη διαδήλωση και να ανακόψουν το κύμα αιτούντων άσυλο από τον καταυλισμό της Μόριας στη Μυτιλήνη.

Περίπου 500 διαδηλωτές διέφυγαν από τα στενά με την Αστυνομία να κάνει χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ενώ 1.500 διαδηλωτές μπλοκαρίστηκαν έξω από παλαιοπωλείο.

Οι διαδηλωτές, άναψαν φωτιές σε χωράφι, ενώ έγινε και ρίψη δακρυγόνων.

Κάποιοι από αυτούς κατάφεραν να βγουν από τον αστυνομικό κλοιό και να συνεχίσουν την πορεία με τα πανό μέχρι την προκυμαία της Μυτιλήνης.

Οι ΜΚΟ εκκένωσαν τον καταυλισμό στον Καρά-Τεπέ. Η Αστυνομία εκτρέπει το ρεύμα της κυκλοφορίας από την Ερμού καθώς έχει σταματήσει η κυκλοφορία έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

 

Δείτε βίντεο: