ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης για το περιβάλλον: Να αλλάξουμε το σύστημα και όχι το κλίμα

Στην Ποδηλατοπορεία που διοργανώνουν οργανώσεις και συλλογικότητες της πόλης, την Παρασκευή 5 Ιουνίου, στις 18:00, με σημείο εκκίνησης τον Λευκό Πύργο, συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

Η δράση γίνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που τιμάτια την ίδια ημέρα.

 

Αναλυτικά το μήνυμα του κόμματος:

«Το 2020, είναι η χρονιά που η κλιματική κρίση επιδεικνύει όλο και περισσότερο την απειλή της με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές, για αυτό και η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος φέτος έχει θέμα «Προτεραιότητα στη Φύση» Επίσης η πανδημία του κορωνοϊού και η ταχύτατη εξάπλωσή του είναι συνδεδεμένη με την κλιματική κρίση και τις πιέσεις στην βιοποικιλότητα του πλανήτη μας.

 

Η αποκατάσταση και η ισορροπία των οικοσυστημάτων αναδεικνύεται πλέον ως προτεραιότητα, θεμέλιος λίθος για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, και κυρίως αυτών που αφορούν στην κλιματική αλλαγή, στην εξάλειψη της φτώχειας, στην επισιτιστική ασφάλεια, στη διατήρηση των υδάτων και της βιοποικιλότητας

 

Η παγκόσμια κοινότητα αποσβολωμένη τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, χωρίς να αντιμετωπίζει την πηγή του προβλήματος ήτοι το οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο, που προσπαθεί να μεγιστοποιεί τα κέρδη του κεφαλαίου σε βάρος της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος.
Βιώνουμε πλέον, στην Ελλάδα και στον κόσμο, περίοδο “περιβαλλοντικής” βαρβαρότητας. Μιας κατάστασης που επιβάλλει την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής με όρους κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης. Μιας στρατηγικής που οριοθετείτε από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, τη νέα Πράσινη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως όμως από τις προτάσεις των πολύμορφων οικολογικών κινημάτων, της Αριστεράς και όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων που εμπνέονται και συμμαχούν στον στόχο για να “αλλάξουμε το σύστημα και όχι το κλίμα”.

 

Υπό αυτό το πρίσμα μία μέρα δράσης για το Περιβάλλον δεν είναι αρκετή, πρέπει να λειτουργήσει ως έναυσμα και αφορμή για εκείνα που πρέπει να κάνουμε, απέναντι σε μια υποκριτική κυβέρνηση που χρησιμοποιεί πράσινη ορολογία για να καταστρέψει το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα και να επιτείνει την κλιματική κρίση.

 

Στην κατεύθυνση αυτή, η Παγκόσμια Ημέρα περιβάλλοντος φέρνει στο προσκήνιο τις ιδέες για την ανάγκη δημόσιου σχεδιασμού των πόλεων και του αστικού χώρου με αύξηση του πρασίνου, την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων στην πόλη, που τόσο πολύτιμοι αποδείχτηκαν τον καιρό της υγειονομικής κρίσης. Τις ιδέες δηλαδή που προτάσσουν ξανά την υπεράσπιση του αστικού περιβάλλοντος από την κερδοσκοπία και την ιδιωτικοποίηση. Θέτουν το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αφουγκράζεται τις αγωνίες των πολιτών, λαμβάνει υπόψη του την κριτική και τις προτάσεις των πολύμορφων κινημάτων και συμμετέχει στις συγκεντρώσεις που γίνονται σε όλη την χώρα για την προστασία του Περιβάλλοντος.

 

Στη Θεσσαλονίκη συμμετέχει στην Ποδηλατοπορεία που διοργανώνουν οργανώσεις και συλλογικότητες της πόλης

 

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 6μμ με σημείο εκκίνησης τον Λευκό Πύργο

Ας είμαστε όλες και όλοι εκεί»