Τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αναφορά Συρίγου στην πανεπιστημιακή αστυνομία

Από το απόγευμα της Τετάρτης, 27 Ιανουαρίου, σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε μία επίθεση στον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο, χρησιμοποιώντας μία φράση του για την αστυνομία πανεπιστημίων επί χούντας, απομονώντας μία φράση 13 δευτερολέπτων από τη συνολική συζήτηση και κατηγορώντας τον για "ντροπιαστική επίκληση" και σύγκριση με τη χούντα.

 

 

Ο κ. Συρίγος, όμως, δεν επικαλέστηκε την αστυνόμευση των πανεπιστημίων επί δικτατορίας ως επιχείρημα υπέρ της τωρινής της θεσμοθέτησης, αλλά πρόκειται για μία ιστορική αναφορά του για την αστυνομία πανεπιστημίων επί χούντας, η οποία ήρθε ως απάντηση στους 2 συνομιλητές του. 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ποια είναι, όμως, η αλήθεια;

 

Ο υφυπουργός Παιδείας συμμετείχε στις 25/1 σε διαδικτυακή συζήτηση με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, όπου έγινε μία ιστορική αναδρομή, την οποία ξεκίνησε ο πρόεδρος της ΕΕΔΑ, Γιάννης Ιωαννίδης και ο οποίος, ψάχνοντας στα αρχεία της Ενωσης, ανακάλυψε ένα σχέδιο ανακοίνωσης από το 1963, όπου "η Ελληνική Ένωσις διά την υπεράσπισιν των δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτου διαμαρτύρεται άλλην μίαν φοράν διά την παραβίασιν του ακαδημαϊκού ασύλου εκ μέρους αστυνομικών οργάνων εν πολιτική περιβολή…"

 

 

 

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης, σχολιάζοντας ότι "το σπουδαστικό της Ασφάλειας δεν έμπαινε μέσα στο Πανεπιστήμιο κατά την επταετία. Περίμενε να συλλάβει τους φοιτητές στην έξοδο του Πανεπιστημίου", με τον κ. Συρίγο να απαντά: "Και ως προς το θέμα των αστυνομικών οργάνων με πολιτική περιβολή, που αναφέρθηκε το 1963, να θυμίσω ότι από το 1969 είχε ιδρυθεί μέσα στα πανεπιστήμια αστυνομικό τμήμα. Τουλάχιστον στις πανεπιστημιουπόλεις. Επομένως, υπήρχε αστυνομικό τμήμα μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις. Το σπουδαστικό της Ασφάλειας ήταν αστυνομικοί με πολιτικά για να χαφιεδίζουν τους φοιτητές".

 

 

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ο κ. Κοντιάδης τοποθετήθηκε με μία ανάρτησή του στο Facebook στην οποία υπερασπίστηκε τον υφυπουργό, γράφοντας χαρακτηριστικά: "Το φάουλ έγινε σήμερα, με την απομόνωση μιας φράσης του κ.Συρίγου για να του αποδοθεί ότι επικαλέστηκε την αστυνόμευση των πανεπιστημίων επί δικτατορίας ως επιχείρημα υπέρ της τωρινής της θεσμοθέτησης. Αυτό αποτελεί πλήρη διαστρέβλωση του νοήματος των λεγομένων, αφού απλά διόρθωνε όσα είχαμε προηγουμένως πει ο προεδρεύων Γιάννης Ιωαννίδης και εγώ σχετικά με τη στάση της δικτατορίας".

 

 

 

 

Ενώ, και ο έτερος συνομιλητής, κ. Ιωαννίδης, έγραψε: "Αλλά η απομόνωση μιας ή δύο φράσεων, εκτός συμφραζομένων, για τη συναγωγή συμπερασμάτων και μάλιστα για τη σύνδεση μιας οσοδήποτε αμφισβητούμενης, δεξιάς, αυταρχικής ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε τη πολιτικής με τη χούντα και η απόδοση αυτού του είδους των προθέσεων, είναι σύμπτωμα πολιτικής και μιντιακής παθογένειας. Υπάρχουν αληθινοί λόγοι να πούμε όχι στη μόνιμη παρουσία αστυνομίας στα πανεπιστήμια, με κριτική των όσων πράγματι κάνει σήμερα ο Άγγελος Συρίγος, όχι με διαστρέβλωση όσων λέει με αναγωγή στο χτες".

 

 

 

 

 

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο ίδιος ο υφυπουργός Παιδείας μέσω των κοινωνικών του δικτύων, αναρτώντας ένα βίντεο με τις αναφορές των συνομιλητών του, αλλά και τη δική του τοποθέτηση. Το βίντεο συνόδευσε με ένα κείμενο, στο οποίο εξηγεί με λεπτομέρειες πως ειπώθηκε η επιμαχη φράση:

 

"Μη πηγαίνουμε βόλτες στο Τατόι γιατί θα κατηγορηθούμε ως φιλοβασιλικοί!

 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να απαξιώσει το λόγο των πολιτικών του αντιπάλων, τους ταυτίζει συχνά με τη χούντα, ή τους βαφτίζει φασίστες θεωρώντας ότι έτσι ακυρώνει τα επιχειρήματά τους. Παλαιότερα είχαμε τους Γερμανοτσολιάδες. Τον τελευταίο καιρό με αφορμή το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση και την προστασία των ΑΕΙ από την ανομία, μιλάει για αναβίωση του σπουδαστικού της ασφάλειας επί δικτατορίας!

 

 

Με αυτή τη λογική κινούμενος ο ΣΥΡΙΖΑ απομόνωσε μία αμιγώς ιστορική αναφορά που έκανα στο πλαίσιο μίας υποδειγματικής συζητήσεως για το νομοσχέδιο, που διοργάνωσε διαδικτυακά τη Δευτέρα 25-1-2021 η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Κατά τη συζήτηση ξεφύγαμε από το σήμερα και αναφερθήκαμε σε πρακτικές άλλων εποχών. Τα «επίμαχα» αποσπάσματα έχουν ως εξής:

 

 

Γιάννης Ιωαννίδης (πρόεδρος ΕΕΔΑ): «Θα ήθελα, επειδή είναι και χαριτωμένο, να αναφέρω ότι αναδιφώντας στο αρχείο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου βρήκαμε ένα σχέδιο ανακοίνωσης … η οποία είναι της 13/2/1963. Εκεί λοιπόν η Ελληνική Ένωσις δια την υπεράσπισιν των δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτου διαμαρτύρεται άλλην μίαν φοράν δια την παραβίασιν του ακαδημαϊκού ασύλου εκ μέρους αστυνομικών οργάνων εν πολιτική περιβολή…» [σημείο από 3:05-3:45]

 

 

Ξενοφών Κοντιάδης: «Προσέξτε: το σπουδαστικό της Ασφάλειας δεν έμπαινε μέσα στο πανεπιστήμιο κατά την επταετία. Περίμενε να συλλάβει τους φοιτητές στην έξοδο του πανεπιστημίου» [σημείο από 22:05-22:25]

 

 

Άγγελος Συρίγος: «Και ως προς το θέμα των αστυνομικών οργάνων με πολιτική περιβολή, που αναφέρθηκε το 1963, να θυμίσω ότι από το 1969, είχε ιδρυθεί μέσα στα πανεπιστήμια αστυνομικό τμήμα. Τουλάχιστον στις πανεπιστημιουπόλεις. Επομένως, υπήρχε αστυνομικό τμήμα μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις. Το σπουδαστικό της Ασφάλειας ήταν αστυνομικοί με πολιτικά για να χαφιεδίζουν τους φοιτητές».

 

 

Επρόκειτο περί συζητήσεως για τη μακρινή δεκαετία του 1960. Στο επίμαχο απόσπασμα διευκρίνισα στον κ. Κοντιάδη ότι εκτός από το σπουδαστικό της ασφάλειας που παρακολουθούσε τους φοιτητές («χαφιέδιζε» ήταν ο όρος που χρησιμοποίησα), υπήρχε και στην πανεπιστημιούπολη της Αθήνας αστυνομικό τμήμα και για την ακρίβεια «αστυνομικός σταθμός». Δεν ήταν μόνον το «σπουδαστικό».

 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν σε αυτή την ιστορική αναφορά, ανακάλυψε «αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης σε νέα βάθη», «απόπειρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ολοκληρώσει το ημιτελές έργο της επταετίας», «ντροπιαστική επίκληση του κ. Συρίγου [που] προσβάλλει ολόκληρη την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των συντηρητικών πολιτών.» κ.λ.π., κ.λ.π. [https://www.syriza.gr/.../Anakoinwsh-ths-EPEKE-Paideias...]

 

 

Σύμφωνα με τη λογική τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και η ιστορική αναφορά στα χρόνια της δικτατορίας, σε κάνει χουντικό.

 

 

Να καταργήσουμε και τις βόλτες στο Τατόι για να μην κατηγορηθούμε ως φιλοβασιλικοί!

 

 

Η αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται με επιχειρήματα κι όχι με διαστρέβλωση λεγομένων. Η ισοπεδωτική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύει μία αντίληψη που απεχθάνεται το διάλογο, προσπαθεί να παίξει με τις μνήμες και το συναίσθημα και τελικά στρέφεται κατά της ίδιας της δημοκρατίας".

 

 

 

 

Ολόκληρη η συζήτηση της ΕλΕΔΑ για τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας​:

 

 

 

 

 

Τον υφυπουργό Παιδείας στήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης με μία ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: "Ο @AngelosSyrigos έλαβε πικρή πείρα χθες και σήμερα, της οργανωμένης από τον Σύριζα διαστρεβλώσεως των λεγομένων του και την προσπάθεια να βάλουν στο στόμα του λόγια που δεν είπε, για να τον καταστρέψουν. Άξιος! Το έχω ζήσει πάμπολλες φορές και ξέρω πόσο ξεδιάντροποι είναι".

 

 

 

 

 

Tags: