Τι έλεγε ο Τόσκας το 2017 για τη φωτιά στα Κύθηρα: Αντί για ευχαριστώ υπήρξε κριτική

Επίθεση στο Δήμαρχο Κυθήρων

Με αφορμή τις ανατριχιαστικές ηχογραφήσεις για την τραγωδία στο Μάτι και τις πυρκαγιές στα Κύθηρα και τη Μάνη που έβγαλε στο φως της δημοσιότητας η Καθημερινή, ανατρέξαμε στις συνεντεύξεις που έδινε την περίοδο των μεγάλων πυρκαγιών στα Κύθηρα τον Αύγουστο του 2017 ο τότε Αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.   

 

Τον Αύγουστο του 2017 κάηκαν περισσότερα από 20.000 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης στο νησί με τη φωτιά να καίει επί τρία συνεχόμενα ημερόνυχτα.

 

Την ίδια ώρα. ο Νίκος Τόσκας επέλεγε να επιτεθεί στην κριτική της τότε Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και δήλωνε: "Μόνο ντροπή προκαλεί η στάση της Ν.Δ." 

 

 

 

Ο κ. Τόσκας είχε κατηγορήσει και τον δήμαρχο Κυθήρων ότι σε συνεννόηση με τη Ν.Δ. έπαιξε πολιτικό παιχνίδι, ζητώντας "μέχρι και 50 πυροσβεστικά αεροσκάφη που δεν διαθέτει η χώρα", ενώ διαβεβαίωνε πως "Στην πυρκαγιά στα Κύθηρα ρίξαμε όλα σχεδόν τα ιπτάμενα μέσα που διαθέτουμε".

 

 

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 11 Αυγούστου 2017, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη επανέρχεται στο θέμα με ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Πρακτορείο FM, και "φωτογραφίζοντας" την περίπτωση της φωτιάς στα Κύθηρα, δήλωνε:

"Υπήρξαν και κάποιες μεγαλύτερες πυρκαγιές, υπήρξε και κάποια επικοινωνιακή εκμετάλλευση, υπήρξε και μία μοναδική περίπτωση, στα δύο χρόνια που είμαι στο υπουργείο, που, αντί για ευχαριστώ που διαθέσαμε όλα τα μέσα, υπήρξε κριτική".

 

 

 

Σε επιβεβαίωση των όλων κυνικών αποκαλύψεων, ο δήμαρχος των Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης προχώρησε σε βαρύτατες καταγγελίες που επιβεβαιώνουν τα όσα σοκαριστικά ακούγονται για τη φωτιά τον Αύγουστο του 2017 στα Κύθηρα.

 

 

Αρχικά ο κ. Χαρχαλάκης υπενθύμισε ότι το 2017 «συνεχώς ζητούσα εναέρια μέσα και η απάντηση ήταν μια επίθεση από τον πιο άχρηστο υπουργό της μεταπολίτευσης, Νίκο Τόσκα».

 

«Εγώ έλεγα ότι χωρίς εναέρια μέσα οι επίγειες δυνάμεις είναι με δεμένα χέρια. Τα ενάερια ερχόντουσαν, έκαναν δύο ρίψεις και πήγαιναν για ανεφοδιασμό στην Ανδραβίδα. Εγώ τότε δέχθηκε επίθεση από τον Τόσκα ότι ο δήμαρχος παίζει το παιχνίδι της ΝΔ επειδή ζητά περισσότερα από τα αεροσκάφη που υπάρχουν» συνέχισε ο δήμαρχος Κυθήρων.

 

Ο κ. Χαρχαλάκης παρουσίασε, μάλιστα, και την «ομολογία» Βασιλειάδη, του υπαρχηγού, τότε, των επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο οποίος ήρθε στα Κύθηρα για να συντονίσει την επιχείρηση.

 

«Το Σάββατο εκείνο το πρωί η φωτιά είχε σβήσει. Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας έχει τον ακόλουθο διάλογο με τον κ. Βασιλειάδη:

« - Κύριε υπαρχηγέ νομίζω ότι τελειώσαμε
 - Κύριε αντιδήμαρχε τώρα αρχίζουμε, με ξεβρακώσανε»

 

Η φωτιά είχε σβήσει αλλά είχε 10 μποφόρ και αναζωπυρώθηκε και έκαψε 25.000 στρέμματα. Εκείνο το πρωί είχαμε 35 βαθμούς και μποφόρ. Ο υπαρχηγός είχε ζητήσει να ποτίσουν τη φωτιά για να μην έχουμε αναζωπυρώσεις και αυτό δεν έγινε. Και όπως αποδεικνύεται αυτό δεν έγινε γιατί ο αρχηγός ήθελε να φάει τον υπαρχηγό. Αυτά δεν γίνονται ούτε στην υποσαχάρια Αφρική» πρόσθεσε ο κ. Χαρχαλάκης.

 

«Έχω ήδη ενημερώσει τους νομικούς συμβούλους και θα προκαλέσει νομικό σεισμό αυτά που θα αποκαλυφθούν. Τρια χρόνια μετά δεν με έχει καλέσει ούτε ένας αστυφύλακας να δώσω μια κατάθεση. Έχω ζητήσει από την Πυροσβεστική πόρισμα δεν μου έχουν απαντήσει. Μέχρι σήμερα δεν με έχουν καλέσει για κατάθεση ούτε εμένα ούτε τον αντιδήμαρχο πολιτικής Προστασίας. Αυτό και μόνο δηλώνει πρόθεση συγκάλυψης. Με καλούν για μια φωτιά που έκαψε 150 τ.μ. να δώσω κατάθεση και για χιλιάδες στρέμματα δεν μου έχουν ζητήσει καμία κατάθεση» κατέληξε ο δήμαρχος Κυθήρων.

 

O δήμαρχος Κυθήρων σε ανάρτησή του στο facebook δηλώνει αποφασισμένος να αποδοθούν ευθύνες. Δείτε την ανάρτησή του: