Τσίπρας - Γκαρά: Δίκαιες και δικαιολογημένες οι αντιδράσεις κατά Μηταράκη στον Έβρο

Με μία κοινή ανακοίνωσή τους την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, ο ξάδερφος του Αλέξη Τσίπρα και βουλευτής Δυτικής Αττικής Γιώργος Τσίπρας και η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασία Γκαρά, δικαιολογούν τους προπηλακισμούς στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη κατά την επίσκεψή του στον Έβρο. 

 

 

Αναλυτικότερα, στην κοινή τους ανακοίνωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν "δίκαιες και δικαιολογημένες" τις αντιδράσεις που προκάλεσε η επίσκεψη του Νότη Μηταράκη στην περιοχή.

 

 

Η ανακοίνωση αναφέρει:

 

"Οι κοινωνικές αντιδράσεις που προκάλεσε η επίσκεψη του κ. Μηταράκη στον Έβρο είναι δίκαιες και αιτιολογημένες. Η πολιτική και οι αποφάσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ για τη δημιουργία νέας υπερμεγέθους δομής μόνιμης διαμονής στα σύνορα του Έβρου προκαλεί αίσθημα ανασφάλειας αλλά και εμπαιγμού στους Εβρίτες.

 

 

Σημειώνουμε, ότι παρά την τεράστια πίεση του προσφυγικού/μεταναστευτικού επί ημερών της προηγούμενης διακυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε τη δημιουργία hot spot ανατολικά του Νέστου, για προφανείς λόγους. Προτάσσοντας την ασφάλεια των συνόρων και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, ακολούθησε τις εισηγήσεις της τότε στρατιωτικής ηγεσίας. Να θυμίσουμε ότι η πολιτική εκείνη εφάρμοζε απόφαση του ΚΥΣΕΑ προ του 2015, δηλαδή προηγούμενης από τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησης, την οποία σεβάστηκαν κι εφάρμοσαν όλοι.

 

 

Η σημερινή Κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της Θράκης, αποφάσισε να μην σεβαστεί αυτή την απόφαση, που αποτελεί εθνική γραμμή. Ενώ οι σχέσεις με τη γείτονα χώρα έχουν σαφέστατα επιδεινωθεί, η ΝΔ με μια απίστευτη ανευθυνότητα σχεδιάζει τη δημιουργία hot spot όχι απλώς ανατολικά του Νέστου, αλλά στο Φυλάκιο Έβρου. Η κυβέρνηση και ο κ. Μηταράκης μπήκαν σε έναν προσχηματικό διάλογο με τους φορείς, με προειλημμένες αποφάσεις, εμπαίζοντας τους κατοίκους.

 

 

Κι αναρωτιόμαστε, η Κυβέρνηση έχει συναίσθηση τι μπορεί να προκύψει από την υπερδομή που σχεδιάζει στην καρδιά της αμυντικής τοποθεσίας; Οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ ρωτήθηκαν; Συμφωνούν με τα επικίνδυνα αυτά σχέδια;

 

 

Όταν πρόκειται για επικοινωνιακά σόου ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του, είναι πρώτοι και καλύτεροι. Όταν πρόκειται για την ουσία, αποδεικνύονται πολύ λίγοι. Ο ψευτοπατριωτισμός, η άγνοια και η ανευθυνότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε όλο τους το μεγαλείο!

 

 

Κοινή δήλωση Γιώργου Τσίπρα- Αναστασίας Γκαρά"

 

 

Η κοινή ανακοίνωση των δύο βουλευτών προκάλεσε την αντίδραση του Τομέα Δικαιωμάτων του κόμματος, στον οποίο υπάγεται και το προσφυγικό, με τον επικεφαλής Πάνο Λάμπρου, σε ανάρτησή του, να σημειώνει ότι ανατριχιάζει από αυτού του είδους τις αντιδράσεις και να προσθέτει ότι "δεν ήταν δίκαιες και δεν ήταν αιτιολογημένες. Κυρίως, όμως, είναι έξω από τις αρχές και τις αξίες μας. Είναι ενταγμένες σε ένα ανταγωνιστικό και εχθρικό πολιτικό σχέδιο. Είναι κραυγές της άλλης όχθης, υπαρκτής και αντίπαλης".

 

 

 

 

Στο ίδιο κλίμα και η πρώην βουλευτής Αννέτα Καββαδία, η οποία σημειώνει: "Ακροδεξιάς κοπής ρατσιστικά και ομοφοβικά συνθήματα διανθισμένα με έντονο "πατριωτικό" άρωμα, δεν μπορούν να είναι "ούτε δίκαια ούτε αιτιολογημένα". Οι αντιδράσεις ορισμένων κατοίκων της Ορεστιάδας τρομάζουν και είναι απολύτως καταδικαστέες. Και η μεν ΝΔ έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες. Έρχεται αντιμέτωπη με την ξενοφοβική, ρατσιστική πολιτική που η ίδια εξέθρεψε όλα αυτά τα χρόνια. Στα καθ' ημάς, όμως; Από πότε ιαχές όπως "να μην μπει τίποτα λαθραίο", "Αθήνα γαμ…νη ο Έβρος δεν πεθαίνει", "η Ελλάδα ανήκει στους έλληνες", "αλήτες, προδότες, πολιτικοί" θεωρούνται "δίκαιες και αιτιολογημένες"; Από πότε πρόσφυγες και μετανάστες αντιμετωπίζονται ως εισβολείς που απειλούν την ασφάλεια των συνόρων και την κοινωνική συνοχή; Αυτές οι αντιδράσεις ούτε δικαιολογούνται ούτε καλύπτονται. Όχι στο όνομά μας, τουλάχιστον!"
 

 

 

 

 

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως η κοινή ανακοίνωση δεν υπάρχει στο επίσημο site του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο left.gr έχει κατέβει:

 

 

Επιπλέον, και στα κοινωνικά δίκτυα της Αναστασίας Γκαρά, η ανακοίνωση λείπει.