Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

Τη δεύτερη ημέρα της λειτουργίας της Βουλής για το νέο έτος, η κυβέρνηση φέρνει το σχέδιο νόμου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

 

Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου συζητείται σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής μαζί με την έγκριση των συμβάσεων για την προμήθεια των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

 

O υπουργός Εξωτερικών Nίκος Δένδιας κατά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, ανέφερε πως πρόκειται γιια μία ιστορική στιγμή, καθώς είναι η πρώτη φορά από το 1947 που αυξάνεται ο χώρος εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.

 

Στις 17:00 θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής το νομοσχέδιο για την αγορά των 18 γαλλικών μαχητικών Rafale, που θα ψηφιστεί την Πέμπτη από την Ολομέλεια.

 

Ο νόμος πλαίσιο περιλαμβάνει τρία σκέλη. Το πρώτο είναι η προμήθεια των 18 αεροσκαφών, τα 12 μεταχειρισμένα έχουν λίγες ώρες πτήσεων, το δεύτερο η εν συνεχεία υποστήριξη τους επι σειρά ετών, το τρίτο σκέλος αφορά τα όπλα.

 

Δηλαδή τους πυραύλους αέρος-αέρος meteor, τους πυραύλους scalp και του γνωστούς πυραύλους exocet, από το Πολεμικό Ναυτικό. Η συμφωνία έχει αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

 

Τα πρώτα αεροσκάφη αναμένονται τον Ιούνιο.