ΥΠΕΞ για μουσουλμανική μειονότητα: Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από τρίτες χώρες όπως η Τουρκία

Δεν έμεινε αναπάντητη η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας που έκανε λόγο για “τουρκική” μειονότητα στη “Δυτική” Θράκη, η οποία δέχεται πιέσεις και απειλές. Η Άγκυρα βρήκε νέα ευκαιρία μετά τη δήλωση του βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο οποίος επίσης μίλησε για “τουρκική μειονότητα”. 

 

Αναλυτικότερα, η Τουρκία σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της, κάλεσε την Ελλάδα να διερευνήσουν τους δράστες των απειλών κατά της “τουρκικής μειονότητας” στη Θράκη, κατά τις δηλώσεις του Ζεϊμπέκ. Και η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση. Μην εμπλέκεστε στα εσωτερικά μας ήταν το μήνυμα της Αθήνας στην Άγκυρα, η οποία έσπευσε να βασιστεί πάνω στις δηλώσεις του Έλληνα βουλευτή στο τουρκικό κανάλι A Haber. 

 

«Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, προσπαθεί να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου κράτους, κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων διεθνούς συμπεριφοράς», τονίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. Και υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και εφαρμόζει πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της. 

 

Γι’ αυτό, καταλήγει, «δεν δεχόμαστε παραινέσεις από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, πόσο μάλλον τη στιγμή κατά την οποία αφορούν Έλληνες πολίτες».

 

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών: 

 

«Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, προσπαθεί να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου κράτους, κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων διεθνούς συμπεριφοράς.

 

Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και εφαρμόζει πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της που απορρέουν από Διεθνείς Συμβάσεις, όπως η Συνθήκη της Λωζάνης, σε αντίθεση με την Τουρκία.

 

Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, πόσο μάλλον τη στιγμή κατά την οποία αφορούν Έλληνες πολίτες».