Υπουργείο Εξωτερικών για καταδίκη Μπελέρη: Η απόφαση του Εφετείου εντείνει τις ανησυχίες για το κράτος δικαίου στην Αλβανία

Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση προς την Αλβανία με αφορμή την καταδίκη του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Φρέντι Μπελέρη.

 

Το Υπουργείο εξωτερικών στην ανακοίνωσή του εκφράζει μεταξύ άλλων την ανησυχία του και τον προβληματισμό του για την παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας του Φρέντι Μπελέρη, για τη φύση των αποδεικτικών στοιχείων που προσκομίστηκαν καθώς και για την προεξόφληση της καταδίκης του.

 

Τονίζει ότι «η σημερινή απόφαση του Εφετείου Τιράνων έρχεται προς επίρρωση των ανησυχιών αυτών για το επίπεδο του κράτους δικαίου και της προστασίας των μειονοτήτων στην Αλβανία».

 

 

Σημειώνεται ότι το Εφετείο επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης 2 ετών στον Φρέντι Μπελέρη, επικυρώνοντας την πρωτόδικη απόφαση.

 

 

Ο Φρέντι Μπελέρης είναι κρατούμενος από τις 12 Μαίου 2023 και βάσει της απόφασης αυτής θα παραμείνει στη φυλακή έως τον Οκτώβριο.

 

 

Καθότι είναι εκλεγμένος ευρωβουλευτής το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι εάν θα επιτραπεί η μετάβασή του στις Βρυξέλλες, στην πρώτη σύνοδο του Ιουλίου για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του οποίου αποτελεί εκλεγμένο μέλος.

 

 

Ακολουθεί ολόκληρη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
«Η Ελλάδα είχε εξαρχής εκφράσει την ανησυχία και τον προβληματισμό της για πολλές πτυχές της υπόθεσης που αφορά στην δικαστική δίωξη του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη.

 

 

 

Ειδικότερα, οι επιφυλάξεις αφορούσαν την παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, τη φύση των αποδεικτικών στοιχείων που προσκομίστηκαν, την προεξόφληση της καταδίκης του, την επιβολή δυσανάλογης ποινής και τη στέρηση του δικαιώματος ορκωμοσίας του, με αποτέλεσμα ο Δήμος Χιμάρας να διοικείται εδώ και ένα χρόνο από πρόσωπα που δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση.

 

 

Η σημερινή απόφαση του Εφετείου Τιράνων έρχεται προς επίρρωση των ανησυχιών αυτών για το επίπεδο του κράτους δικαίου και της προστασίας των μειονοτήτων στην Αλβανία.

 

 

Σήμερα ο κ. Μπελέρης δεν είναι μόνο εκλεγμένος Δήμαρχος Χιμάρας. Είναι επίσης εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αποτελεί, συνεπώς, υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα να παρίσταται στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του, τον προσεχή Ιούλιο».