53 Έλληνες και Γερμανοί Ευρωβουλευτές εκτός του ΚΚΕ ζητούν αναστολή εξαγωγών των υποβρυχίων στην Τουρκία

53 Γερμανοί και Έλληνες Ευρωβουλευτές, με επιστολή τους προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ζητούν από τη Γερμανία να αναστείλει την εξαγωγή υποβρυχίων στην Τουρκία.

 

Εντύπωση προκαλεί ότι απουσιάζουν τα ονόματα των Ευρωβουλευτών του ΚΚΕ.

 

Σε ανάρτηση στο Twitter, η Χάνα Νέουμαν, ευρωβουλευτής των Πρασίνων της Γερμανίας, κοινοποιεί την επιστολή αυτή, που υπογράφουν 36 Γερμανοί και 17 Έλληνες ευρωβουλευτές.

 

Η πρωτοβουλία έρχεται εν όψει της Συνόδου Κορυφής, όπου η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τις προθέσεις της απέναντι στην Τουρκία.

 

«Πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα και να διασφαλίσουμε πως γερμανικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον χώρας της ΕΕ! Το ευρωπαϊκό συμβούλιο θα συνέλθει αύριο: 53 Γερμανοί και Έλληνες ευρωβουλευτές ζητούν από τη γερμανική κυβέρνηση να αναστείλει άμεσα την παράδοση των υποβρυχίων στην Τουρκία - Ευχαριστώ Μαρία Σπυράκη για την κοινή πρωτοβουλία», έγραψε η Γερμανίδα.

 

 

 

 

 

 

Τι αναφέρει η επιστολή:

 

 

«Αξιότιμη Καγκελάριε,

υπό το φως των συνεχιζόμενων εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο, ως μέλη της γερμανικής και ελληνικής αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου καλούμε τη γερμανική κυβέρνηση να παύσει άμεσα την εξαγωγή γερμανικών υποβρυχίων, εξαρτημάτων και τμημάτων τους καθώς και σχετικές δραστηριότητες συντήρησης.

 

Η έκκλησή μας ακολουθεί το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου της 17ης Σεπτεμβρίου 2020 αναφορικά με την εξαγωγή όπλων (Κοινή θέση 2008/944/CFSP παρ. 17), το οποίο ''καλεί για όσο η Τουρκία εξακολουθεί τις παράνομες, μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο που προκαλούν την κυριαρχία οποιουδήποτε κράτους-μέλους (πιο συγκεκριμένα της Ελλάδας και της Κύπρου) και καταστρατηγεί το Διεθνές Δίκαιο, να εισάγει πρωτοβουλία στο Συμβούλιο των Μελών της ΕΕ ώστε να ανακόψει την άδεια εξαγωγής όπλων στην Τουρκία σε συμφωνία με την Κοινή Θέση''.

 

Οι πρόσφατες δραστηριότητες της Τουρκίας στην έρευνα για φυσικό αέριο οδήγησαν σε κλιμάκωση την τεταμένη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για το Δίκαιο της Θάλασσας στην ανατολική Μεσόγειο.

 

Ανησυχούμε έντονα εξαιτίας των απειλών της Τουρκίας για στρατιωτική δράση έναντι κρατών-μελών της ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο και εκφράζουμε φόβους πως η Τουρκία θα μπορούσε να επιστρατεύσει τα γερμανικά υποβρύχια σε αυτή τη σύρραξη.

 

Ως εκ τούτου, καλούμε τη γερμανική κυβέρνηση να λάβει επείγοντα μέτρα ώστε να αναστείλει την εξαγωγή υποβρυχίων στην Τουρκία, τμημάτων τους και ανταλλακτικών –που παράγονται κατά κύριο λόγο από τη γερμανική Thyssen Krupp Systems και συναρμολογούνται στην Τουρκία–, καθώς και τη σχετική συντήρηση».