ΕΕ σε Τουρκία: Σε τέλμα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις

«Σεβαστείτε την εδαφική ακεραιότητα των κρατών-μελών»

Το προσχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεύρυνση αναφέρει το στρατηγικό συμφέρον που έχει η ΕΕ στο να υπάρχει σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και στο να αναπτυχθεί συνεργασία και αμοιβαία επωφελής σχέση με την Τουρκία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Τονίζεται η ανάγκη δέσμευσης της Άγκυρας για σχέσεις καλής γειτονίας και υπενθυμίζονται τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου του 2021 ενώ υπογραμμίζεται πως η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών.

 

Στο κείμενο επισημαίνεται ακόμη ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία παραμένουν σε τέλμα. Γίνεται λόγος για οπισθοδρόμηση σε τομείς όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα, η ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος. Σημειώνεται παράλληλα ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στην λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της Τουρκίας, καθώς και το ότι συνεχίζεται η επιδείνωση των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων.

 

Η Επιτροπή επισημαίνει και πάλι τα σοβαρά προβλήματα στους δημοκρατικούς θεσμούς και την επιδείνωση των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων.
 

 

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό αναφέρει ότι υπάρχει κάποια πρόοδος, ωστόσο τονίζει ότι παραμένει σε αναστολή η συμφωνία για επιστροφή των παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα.

 

Υπενθυμίζεται ότι εμφανές ήταν, στην Πράγα, το κλίμα απομόνωσης σε βάρος της Άγκυρας από τη Δύση μετά τις διαδοχικές τουρκικές προκλήσεις που προκάλεσαν την καταδίκη των κρατών-μελών της ΕΕ. Μετά τη Σύνοδο για την Ενέργεια, έγινε γνωστό ότι τα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπαίνουν στον «πάγο», λόγω των ενστάσεων από Κομισιόν και Τσεχία.