Γιαν Φαμπρ: Ένοχος για σεξουαλική παρενόχληση ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος χορευτών καταδικάστηκε ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Γιαν Φαμπρ.

 

 

Συγκεκριμένα, ο βέλγος καλλιτέχνης Γιαν Φαμπρ, ο οποίος δικάσθηκε κατηγορούμενος για βία, παρενόχληση, σεξουαλική παρενόχληση και προσβολή της αιδούς στην εργασία από τις χορεύτριες του θιάσου του, που κατήγγειλαν τις πράξεις του με ανοικτή επιστολή το 2018, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 18 μηνών με αναστολή από δικαστήριο της Αμβέρσας.

 

 

Το 2016 διορίστηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ωστόσο αναγκάστηκε σε παραίτηση όταν οι ιθύνοντες διαπίστωσαν πως το πρόγραμμα ήταν κυρίως βελγικό.

 

 

Βίντεο από τη συνάντηση Τσίπρα - Φαμπρ στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τον διορισμό του ως καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου: 

 

 

 

Σημειώνεται πως ο Γιαν Φαμπρ είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη χώρα μας καθώς θέλησε να παρουσιάσει στην Ελλάδα την παράστασή του «Mount Olympus» και την αμφιλεγόμενη σκηνή με τα «Παλλόμενα Πέη».

 

 

Κατά την διάρκεια της δίκης, οι ενάγουσες περιέγραψαν τον Γιαν Φαμπρ ως άνθρωπο τυραννικό, που ταπείνωνε συστηματικά τις χορεύτριες και εξασκούσε σε ορισμένες περιπτώσεις σεξουαλικό εκβιασμό εναντίον τους.

 

 

Πολλά από τα θύματα περιέγραψαν φωτογραφίσεις ερωτικού χαρακτήρα υπό την καθοδήγηση του 63χρονου καλλιτέχνη, με πρόσχημα δημοσιεύσεις σε επιθεωρήσεις τέχνης. Ορισμένες από τις φωτογραφίσεις τελείωναν με ερωτικές πράξεις.

 

 

Η υπεράσπιση παρουσίασε κατά την διάρκεια της δίκης μια διαφορετική εικόνα ενός «ρομαντικού αναρχικού», αλλά σε καμία περίπτωση ενός «εγκληματία». Η συνήγορός του παραδέχθηκε ότι ο Γιαν Φαμπρ διαθέτει μία «ισχυρή προσωπικότητα» και το γεγονός ότι η συνεργασία μαζί του προϋποθέτει «να δοθεί κανείς 100%» σε εξαντλητικές παραστάσεις όπου στόχος είναι «η πραγματική εξάντληση, τα πραγματικά συναισθήματα».

 

 

Μετά τη γνωστοποίηση της καταδικαστικής απόφασης για τον Γιαν Φαμπρ, σχολιάστηκε το γεγονός ότι ο διορισμός του ως καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου έγινε επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από χρήστες του Twitter: