Καταψηφίστηκε στον ΟΑΣΕ τροπολογία της Τουρκίας για το Δίκαιο της Θάλασσας

Τροπολογία προσπάθησε να περάσει η τουρκική αντιπροσωπεία στις εργασίες της ΚΣ ΟΑΣΕ στο Μπέρμιγχαμ διαγράφοντας σημαντική αναφορά στην εφαρμογή των προνοιών της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Θάλασσα (UNCLOS).

 

Ωστόσο, η τροπολογία απορρίφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Βουλή.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αντιπρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ και επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας Ειρήνη Χαραλαμπίδου, έφερε ένσταση στην υιοθέτηση της τροπολογίας των Τούρκων ενώπιον των μελών της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Ασφάλειας, τονίζοντας ότι ο πραγματικός στόχος της τουρκικής πλευράς είναι η υποβάθμιση των νομικά δεσμευτικών προνοιών της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

 

Μάλιστα, κατηγόρησε την Τουρκία ότι αφενός εκμεταλλεύεται τα δικαιώματα που απορρέουν από την Σύμβαση, παρόλο που η ίδια δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος σε αυτή, αφετέρου απειλεί με πόλεμο την Κύπρο και την Ελλάδα, οι οποίες είναι συμβαλλόμενα μέρη, σε περίπτωση που κάνουν χρήση των ίδιων δικαιωμάτων. Η κ. Χαραλαμπίδου ζήτησε να απορριφθεί η τροπολογία, πράγμα που έγινε με μεγάλη πλειοψηφία, αναφέρει η ανακοίνωση.

 

Οι εργασίες της 29ης Ετήσιας Συνόδου της ΚΣ ΟΑΣΕ συνεχίζονται και όπως αναφέρει η ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της πρωινής συνεδρίας της Γενικής Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Ασφάλειας, πραγματοποιήθηκε συζήτηση επί ψηφίσματος που υποβλήθηκε από την ισλανδική αντιπροσωπεία και αφορούσε στην Αρκτική περιοχή, ακολουθούμενη από ψηφοφορία για την υιοθέτηση του.