Κι άλλη αποεπένδυση: Η Unilever πουλά «Αλτις» και «Ελάνθη»

2 οι χθεσινές αποχωρήσεις: Froneri Hellas στα παγωτά και Unilever Hellas στα ελαιόλαδα

Σαν να μην έφτανε η άμεση διακοπή του εργοστασίου παγωτού στον Ταύρο από την Froneri Hellas (πρώην Nestle), η πολυεθνική Unilever με μια λιτή της ανακοίνωση δήλωσε πως προς προχωρά στην πώληση του τομέα του ελαιόλαδου στην Ελλάδα και τις μάρκες Άλτις, Ελάνθη και Solon!

Σημειώνεται ότι η η Ελαΐς - Unilever με τα σήματα που κατέχει είναι leader στην ελληνική αγορά ελαιόλαδου με δεύτερη μεγαλύτερη την Μινέρβα. Σε έναν κλάδο λοιπόν που θεωρείται από τους... δυνατούς της ελληνικής γαστρονομίας, όντας στην κορυφή των ελληνικών εξαγωγών από πλευράς τροφίμων, το να αποχωρεί η leader εταιρεία, δεν είναι κάτι που έχει θετική «ανάγνωση»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτές οι κινήσεις είναι στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης σε παγκόσμιο επίπεδο των επιλογών του ομίλου, που ήρθε μετά τις ανακοινώσεις της περασμένης Άνοιξης περί αποχώρησης από την κατηγορία των μαργαρινών. Πηγές τονίζουν ότι το εργοστάσιο δε θα κλείσει, αλλά θα πουληθεί σε άλλον ενδιαφερόμενο όμιλο.

Η μεταφορά των μαρκών αναμένεται να περιλαμβάνει το εργοστάσιο ελαιολάδου στην Πειραιώς, καθώς και τους εργαζόμενους σε αυτή την προϊοντική κατηγορία.

Επίσης, καθώς η διατήρηση παραγωγικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα παραμένει στρατηγική επιλογή, η Unilever αποφάσισε να μεταφέρει πρόσθετη παραγωγή προϊόντων οικιακής φροντίδας στο εργοστάσιο του Ρέντη. Με αυτόν τον τρόπο, το συγκεκριμένο εργοστάσιο διατηρεί την ανταγωνιστικότητά του ανάμεσα στα εργοστάσια της Unilever στην Ευρώπη.

Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα παραμένει προτεραιότητα για την Unilever και η αναδιάρθρωση αυτή του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου αναμένεται να συμβάλει στην βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και κερδοφορίας της τοπικής εταιρείας, ενώ θα δώσει την ώθηση για εστίαση σε στρατηγικές κατηγορίες και επένδυση σε νέα προϊόντα στην τοπική αγορά».

Η ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas είχε επιχειρήσει και προ δέκα ετών να αποχωρήσει από τον κλάδο του ελαιόλαδου, όμως οι συζητήσεις δεν τελεσφόρησαν, δεδομένου ότι οι προσφορές που είχε δεχτεί δεν ήταν ικανοποιητικές.

 

Θυμίζουμε ότι πριν τον ΣΥΡΙΖΑ η ΕΛΑΪΣ-Unilever προχωρούσε σε επενδύσεις, ενώ το 2013 η εταιρεία διαβεβαίωνε ότι δεν θα έφευγε από την Ελλάδα

«Για εμάς στην ΕΛΑΪΣ-UnileverHellas δεν τέθηκε ποτέ το δίλημμα αν μένουμε ή φεύγουμε. Η ιστορικότητα και η συνέχεια του επενδυτικού μας προγράμματος το επιβεβαιώνει. Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι πυλώνας ανάπτυξης για τον ΌμιλοUnilever, με κύριο μέλημά μας τη δημιουργία αξίας και τη στήριξη του καταναλωτή στις δύσκολες συνθήκες. Συνεχίζουμε με «Πράξεις Ανάπτυξης» μέσα από έναν επιχειρηματικό ρεαλισμό που στόχο έχει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την προετοιμασία της εταιρίας για τη μετά την κρίση εποχή», τόνιζε ο Πρόεδρος της ΕΛΑΪΣ-UnileverHellas κ. Σπύρος Δεσύλλας.