Οι ευρωομάδες των σοσιαλιστών και των αριστερών μπλόκαραν ψήφισμα του ΕΛΚ για καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας

Με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η επαναλαμβανόμενη και συνεχή επιθετικότητα της Τουρκίας προς την Ελλάδα και την Κύπρο. 

 

 

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΕΛΚ, η ευρωομάδα ζήτησε μία ισχυρή δήλωση από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καταδίκης της Τουρκικής επιθετικότητας, μία συζήτηση και ένα ψήφισμα για να καταγγελθούν οι ενέργειές της, ωστόσο κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τις άλλες πολιτικές ομάδες οι σοσιαλιστές (S&D) και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (GUE/NGL), μπλόκαραν ψήφισμα επί του θέματος!

 

 

Στο πλαίσιο αυτής της κατάστασης, ο πρόεδρος της ομάδας Μάνφρεντ Βέμπερ, ζήτησε επείγουσα συζήτηση με τον ύπατο εκπρόσωπο Γιόζεφ Μπορέλ και δήλωσε πως “Η Τουρκία κλιμακώνει μόνο μέρος της σύγκρουσης με την Ευρώπη και η κατάσταση επιδεινώνεται. Οι τούρκικες δυνάμεις ασφαλείας επιτίθενται στα ελληνικά σύνορα σε τακτική βάση, ενώ εντείνονται συνεχώς και οι προσπάθειες γεωτρήσεων στα ύδατα της Κύπρου. Η ΕΕ δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητες αυτές τις επιθέσεις”. 

 

 

Η Ελλάδα έχει δει επανειλημμένες προσπάθειες ομάδων ανθρώπων που προσπαθούν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα με τη βοήθεια των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας. Ο ευρωβουλευτής Βαγγέλης Μεϊμαράκης-επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας της ομάδας ΕΛΚ δήλωσε: "ο Πρόεδρος Ερντογάν προκαλεί άλλη μία προσφυγική κρίση προς όφελός του στην πλάτη των απελπισμένων ανθρώπων. οι ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν τη συμφωνία για τους πρόσφυγες και αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα στην Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι το παρατράβηξε και ότι πρέπει να σταματήσει να προκαλεί την ΕΕ.”

 

 

Πρόσφατα έχουν κλιμακωθεί οι παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας της ομάδας του ΕΛΚ Λευτέρης Χριστοφόρου δήλωσε πώς “Περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει αλληλεγγύη στην πράξη Και να υπερασπιστεί σθεναρά την Κύπρο και την Ελλάδα ενάντια στην τούρκικη επιθετικότητα. αν τα ισχύοντα μέτρα δεν σταματήσουν τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας είναι σαφές ότι πρέπει να αυξήσουμε περαιτέρω την πίεση” .

 

 

Υπενθυμίζεται πως στην ευρωομάδα της GUE/NGL ανήκουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και στην ευρωομάδα S&D οι ευρωβουλευτές του ΚΙΝΑΛ. 

 

Δείτε το Δελτίο Τύπου:

 

 

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, η ευρωομάδα της GUE/NGL ζήτησε από τις 24/6 η συζήτηση για την προκλητική στάση της Τουρκίας στο Ευρωκοινοβούλιο να συνοδευτεί με καταδικαστικό ψήφισμα, όπως έγραψε ο ίδιος στο Twitter.