Παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ του Μαδούρο στις Βρυξέλλες

Η Ελλάδα παρενέβη ώστε να μαλακώσει η ΕΕ την απόφασή της για τη Βενεζουέλα σχετικά με την τύχη του Μαδούρο

Διαφορετική στάση εξέφρασαν Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία ανακοινώνοντας σήμερα,ότι θα αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, αν δεν προκηρυχθούν εκλογές στη χώρα αυτή εντός της επόμενης εβδομάδας.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές που μετέδωσε και στο Twitter ο ανταποκριτής της WSJ , η Αθήνα μπλόκαρε την σχεδιαζόμενη ανακοίνωση της Ε.Ε. με την οποία ουσιαστικά διατυπώνονταν η ευθεία απειλή για αναγνώριση του προέδρου της Βουλής ως προσωρινού Προέδρου της χώρας σε περίπτωση που δεν γίνουν άμεσα εκλογές και έτσι η ανακοίνωση είναι αρκετά πιο ήπια.

 

Δείτε το Tweet:

 

 

 

Άλλα ΜΜΕ όπως το γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδουν ότι εκτός της Ελλάδας και η Πορτογαλία αλλά και η Αυστρία τήρησαν ανάλογη στάση.

 

 

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σχεδίαζαν απόφαση που θα καλούσε τον Ν. Μαδούρο να εξαγγείλει άμεσα ελεύθερες εκλογές με μερικές από τις χώρες να επιμένουν ότι εάν δεν γίνει δεκτό το αίτημα αυτό τότε η Ε.Ε. θα αναγνωρίσει τον Γκουάιντο ως προσωρινό πρόεδρο. Η Γαλλία μάλιστα υιοθέτησε πιο σκληρή στάση απαιτώντας οι πρόωρες εκλογές να διεξαχθούν μέσα σε μια εβδομάδα και να επιτηρηθούν από διεθνείς παρατηρητές.

 

 

Σε αντίθεση με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, ελληνικές πηγές ανέφεραν ότι η παρέμβαση της Αθήνας ήταν στην κατεύθυνση της ενεργοποίησης της Ε.Ε. και στο να υπάρχει αναφορά για συγκρότηση Διεθνούς Ομάδας Επαφής για την αντιμετώπιση της κρίσης.