Τουρκικά ΜΜΕ: Κομβόι 70.000 προσφύγων θα κατευθυνθεί προς Ευρώπη

Ετοιμάζονται να περάσουν στην Ευρώπη με αυτοκινητοπομπή ομάδες προσφύγων από τη Συρία, που υπολογίζονται στους 70.000 και ζουν στην Τουρκία. Ο συντονισμός τους γίνεται μέσω Telegram και Facebook. Σιγή ιχθύος από την τουρκική κυβέρνηση.

 

 

Σύμφωνα με τα δημοσίευμα, που επικαλούνται ως πηγή την τουρκική έκδοση της Deutsche Welle, μια ομάδα προσφύγων στην Τουρκία, κυρίως Σύροι, σχεδιάζει να σχηματίσει νηοπομπή για να φτάσει στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

 

 

Αναφέρθηκε ότι τα σχέδια για τη δημιουργία της συνοδείας προετοιμάστηκαν σε εικονικό περιβάλλον μέσω ενός καναλιού Telegram, το οποίο δημιουργήθηκε πριν από έξι ημέρες και ακολούθησαν περίπου 70.000 άτομα.

 

 

Οι διοργανωτές του σχεδίου καλούν τους πρόσφυγες να φέρουν μαζί τους υπνόσακους, σκηνές, σωσίβια, νερό, κονσέρβες και κουτιά πρώτων βοηθειών. «Θα το ανακοινώσουμε όταν έρθει η ώρα να φύγουμε» , δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας 46χρονος αιτών άσυλο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Το ίδιο πρόσωπο ανέφερε επίσης ότι κάποιοι από τους διοργανωτές ζουν στην ΕΕ.

 

 

Οι διοργανωτές λένε ότι η συνοδεία θα χωριστεί σε ομάδες των 50, με έναν επόπτη επικεφαλής της καθεμίας. Στο μήνυμα που μοιράστηκε διαχειριστής του καναλιού Telegram, η δήλωση «Είμαστε στην Τουρκία 10 χρόνια, είμαστε προστατευμένοι... Αλλά οι δυτικές χώρες θα πρέπει να μοιραστούν αυτό το βάρος».

 

 

Την ίδια στιγμή τα τουρκικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι στην Τουρκία ζουν 3,7 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες και επισημαίνουν πως από το 2020 η επίσημες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών είναι ότι «δεν θα σταματήσουμε τους πρόσφυγες που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη», γεγονός που οδήγησε χιλιάδες άνθρωποι να συγκεντρωθούν στα ελληνικά σύνορα.