Τσίπρας στην Die Zeit: Δεν είμαστε κόμμα που ενδίδει στον λαϊκισμό...

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, τόνισε πως το κόμμα του στήριξε τις αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν για την μείωση της μετάδοσης του κορονοϊού.

 

 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας, μιλώντας σχετικά με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε κατά την περίοδο της πανδημίας, σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μία αντιπολίτευση που "μετρά τους νεκρούς και με κάθε ευκαιρία δείχνει με το δάχτυλο και ζητά εκλογές", ενώ τόνισε πως το κόμμα του στήριξε την κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιηθεί γρήγορα η απαγόρευση κυκλοφορίας και να προστατευθεί το σύστημα υγείας.

 

 

Ο Αλέξης Τσίπρας απέδωσε την επιτυχία της Ελλάδας στο μέτωπο της πανδημίας στο γεγονός ότι "σύσσωμη η πολιτική τάξη στην Ελλάδα συνεννοήθηκε εγκαίρως και υλοποίησε με αποφασιστικότητα τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών υγείας", προειδοποιώντας ωστόσο πως ο πρωθυπουργός δεν αντιμετώπισε εγκαίρως και στο αναγκαίο εύρος τους τις οικονομικές συνέπειες στην πανδημία.

 

 

"Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι έπρεπε να είχαν στηριχτεί πολύ νωρίτερα για να μην υπάρξει μεγάλη αύξηση της ανεργίας. Τα πήγαμε καλά στην πανδημία, αλλά οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης θα είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερες", σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

 

 

Αναφερόμενος στις συνέπειες που θα μπορούσε να επιφέρει η πανδημία στην ελληνική οικονομία, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως μία ενδεχόμενη αύξηση της ανεργίας "θα μπορούσε να βιώσει σύντομα μια παρόμοια κατάσταση με εκείνη της οικονομικής παρακμής μεταξύ 2012 και 2014, παρά το γεγονός πως η κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρο τον κόσμο".

 

 

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς να ενδίδει στον λαϊκισμό, ενώ πρόσθεσε πως "η πολιτική της λιτότητας προκαλεί ανισότητες και έναν φαύλο κύκλο ύφεσης, που αντί να δυναμώνει την οικονομία την στραγγαλίζει". 

 

 

"Αυτό που χρειάζεται είναι μια προνοητική δημοσιονομική πολιτική με μια ατζέντα ανάπτυξης και πράσινης αλλαγής", τόνισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

 

Παράλληλα, ο ίδιος έστρεψε τα βέλη του εκ νέου εναντίον της Τρόικας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σημειώνοντας πως "υπέπεσαν σε σοβαρά λάθη, τα οποία πλήρωσε εν τέλει ο ελληνικός λαός".

 

 

Τέλος, σχολιάζοντας τα ευρωπαϊκά σχέδια ανάκαμψης και την πρωτοβουλία των Μέρκελ-Μακρόν ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνει ότι "δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή ως προς τη διάσωση της Ιταλίας και του Νότου εν γένει εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε τη συνοχή της Ευρώπης. Εάν δεν δείξουμε σήμερα αλληλεγγύη, τότε θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις στην Ιταλία αλλά και στη Γαλλία και θα έρθουν στην εξουσία ακροδεξιά κόμματα. Οι κυβερνήσεις στο Βορρά θα πρέπει να εξηγήσουν επιτέλους στις κοινωνίες τους πόσο ωφελούνται και αυτές από την ΕΕ".