Βέμπερ: Η ΕΕ πρέπει να επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία. Αρκετά πια!

Με δηλώσεις του στο Euronews, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, κάλεσε του ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσουν σε οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, μετά και τις τελευταίες επιθέσεις του Ερντογάν.

 

"Δεν είναι Ελληνικό, Κυπριακό ή Γαλλικό το ζήτημα. Είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και γι' αυτό πρέπει να απαντήσουμε σε αυτές τις επιθέσεις κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλω να είμαι σαφής: Αν ο Ερντογάν κάνει εμπάργκο στα γαλλικά προϊόντα, τότε πρέπει να καταλάβει ότι σύμφωνα με την τελωνειακή ένωση ΕΕ - Τουρκίας, όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά της Τουρκίας. Δεν μπορεί να διαχωρίζει προϊόντα βάσει της εθνικότητας προέλευσης. Αυτό αποτελεί ευθεία παραβίαση της τελωνειακής ένωσης. Γι΄αυτό και στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής πρέπει εμείς, ως ΕΕ, να αναθεωρήσουμε την υπάρχουσα συμφωνία τελωνειακής ένωσης μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας", ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΚ.

 

"Καταλαβαίνει κάποιος κατευθείαν ότι ο Ερντογάν παίζει μαζί μας, γι' αυτό χρειάζεται να πράξουμε άμεσα. Είναι θέμα αξιοπιστίας. Τα λόγια δεν είναι πλεόν αρκετά. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τώρα την οικονομική μας δύναμη. Η ΕΕ είναι πιο αναγκαία για την Τουρκία από ό,τι η Τουρκία για εμάς".   

 

 

 

 

Τις δηλώσεις του αυτές ο κύριος Βέμπερ ανάρτησε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γράφοντας χαρακτηριστικά: "Αρκετά πια. Χρειαζόμαστε πράξεις και όχι λόγια πια εναντίον του Ερντογάν και τις αναρίθμητες προκλήσεις του. Δεν είναι ελληνικό, κυπριακό ή γαλλικο ζήτημα. Είναι ευρωπαϊκό. Οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία. Ας χρησιμοποιήσουμε την οικονομική δύναμη της Ευρώπης για να το κάνουμε"