Μητσοτάκης: Είμαστε και εμείς Δύση. Δεν χωρούν ίσες αποστάσεις
Τη διαχρονική και υπεύθυνη στάση της Ελλάδος απέναντι στην Ιστορία υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης η οποία είχε ως αντικείμενο την ενημέρωση σχετικώς με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πιθανές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει για την Ελλάδα.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η στάση της πατρίδας μας σε αυτή την κρίση είναι προϊόν των δικών μας ιστορικών βιωμάτων καθώς επίσης και προϊόν και των μεγάλων γεωπολιτικών επιλογών της Ελλάδος:
«Η στάση της πατρίδας μας σε αυτή την κρίση είναι προϊόν των δικών μας ιστορικών βιωμάτων, αλλά είναι προϊόν και των μεγάλων γεωπολιτικών μας επιλογών. Γιατί ήμασταν πάντα στην σωστή πλευρά της Ιστορίας και το ίδιο κάνουμε και τώρα. Θα το ξαναπώ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει από αυτό το βήμα ότι «Ανήκομεν εις την Δύσιν». Εγώ θα προσέθετα, είμαστε και εμείς Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στη διεθνή νομιμότητα.»
Επισήμανε ακόμη ότι είμαστε ένας λαός που ζει για σχεδόν μισό αιώνα την τραγωδία της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και της αδιάλειπτης τουρκικής επιθετικότητας, οπότε απέναντι στους αυταρχικούς ηγέτες δε χωρούν ίσες αποστάσεις:
«Είμαστε ένας λαός που 48 χρόνια μετά ζει ακόμα με την ανοιχτή πληγή της Κύπρου. Και που καλείται να απαντά σε συνεχείς αναφορές για υποτιθέμενες αδικίες των Διεθνών Συνθηκών σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου. Άρα δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να ζωγραφίσει μόνος του τα σύνορα. Εδώ, συνεπώς, δεν χωρούν ίσες αποστάσεις.»
Τέλος δήλωσε με νόημα πως «Ή είσαι με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο ή είσαι απέναντι τους.»
Δείτε το video:
Δείτε την ανάρτηση στο Twitter, στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://twitter.com/omadaalithias/status/1498596919999926273