Έκθεση Εθνικής Τράπεζας: Έρχεται σημαντική επιτάχυνση της ανάπτυξης

Οι τάσεις κατά το 3ο τρίμηνο προοιωνίζουν σημαντική επιτάχυνση του ΑΕΠ στο Β’ εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με όσα εκτιμά η Εθνική Τράπεζα σε σημερινή της έκθεση στην οποία σχολιάζει τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας και έκαναν λόγο για ανάπτυξη 1,9% στο 2ο τρίμηνο.

 

 

Σύμφωνα με την Εθνική, τα διαθέσιμα στοιχεία για το δείκτη οικονομικού κλίματος, βασικούς τομείς δραστηριότητας, καθώς και την καταναλωτική εμπιστοσύνη το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, σε συνδυασμό με τη σταδιακή επίδραση των μέτρων ήπιας δημοσιονομικής χαλάρωσης, συνηγορούν σε αύξηση του ΑΕΠ άνω του 2,5% ετησίως, ή ακόμη υψηλότερα, το Β’ εξάμηνο και περίπου 2,1% στο σύνολο του έτους.

 

 

Αναμφισβήτητα, πηγές αβεβαιότητας συνεχίζουν να εκπορεύονται, κυρίως, από το εξωτερικό περιβάλλον, οι οποίες επηρεάζουν ιδιαίτερα τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις και την επενδυτική τους συμπεριφορά, όπως αποτυπώνεται στη μεταβλητότητα των σχετικών δεικτών.

 

 

Επίσης, η ετερογένεια στο ρυθμό ανάκαμψης των δαπανών διαφόρων κατηγοριών επιχειρήσεων, αλλά και νοικοκυριών διαφορετικού εισοδήματος, παραμένει σημαντική, σημειώνει η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ.