Γεωργιάδης στα Ναυπηγεία Ελευσίνας: H αποτίμηση του κυβερνητικού έργου - Στα 26,7 δισ. οι επενδύσεις το 2022

Δημιουργήθηκαν περισσότερες από 300.000 θέσεις εργασίας

Το κυβερνητικό έργο που έχει συντελεστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια στους τομείς των επενδύσεων και της ανάπτυξης παρουσίασε το απόγευμα της Τετάρτης 19 Απριλίου, η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης σε ειδική εκδήλωση στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Κατά την εκδήλωση έγινε απολογισμός των τεσσάρων ετών της υπουργικής θητείας και όπως ανέφερε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης η επιλογή της τοποθεσίας δεν ήταν τυχαία αφού τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας «αναγεννήθηκαν κυριολεκτικά στην τετραετία που ολοκληρώνεται».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Ανάπτυξης, το 2022 οι επενδύσεις έφτασαν τα €26,7 δισ. ενώ οι ξένες επενδύσεις ήταν στα €7,22 δισ. έναντι €3,36 δισ. το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εξαγωγές έφτασαν τα €55 δισ. έναντι €33 δισ. το 2018, ενώ οι νέες θέσεις εργασίας ανέρχονται σε 300.000. Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε επίσης ότι το απόλυτο ρεκόρ σημειώθηκε στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ καθώς η Ελλάδα από την 19η θέση που βρισκόταν το 2019 πλέον βρίσκεται στην πρώτη θέση της ΕΕ.  
 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, το 2019 η απορρόφηση ήταν στο 24% και στο τέλος του 2022 βρίσκεται στο 85%. Αυτή η διαφορά μεταφράζεται σε 12 δισ. ανέφερε ο υφυπουργός κ. Τσακίρης. 

 

Ο Νίκος Παπαθανάσης από την πλευρά του είπε ότι τα ναυπηγεία Ελευσίνας είναι το ζωντανό παράδειγμα αναβίωσης της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας. Με την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών  πετύχαμε 45% αύξηση στο σύνολο των επενδύσεων και ανεβήκαμε 36 θέσεις στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε επίσης ότι σκοπός της σημερινής εκδήλωσης είναι να δοθεί ο λόγος στους πραγματικούς πρωταγωνιστές, στους ανθρώπους που βρήκαν δουλειά.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Νεώριο Σύρου που πήρε αμέσως μετά τον λόγο χαρακτήρισε τον κ. Γεωργιάδη «φίλο και συμπαραστάτη των εργαζομένων» και πρόσθεσε ότι οι 190 άνθρωποι που έχασαν το 2019 την δουλειά τους έχουν βρει ξανά την εργασία τους και την ευημερία τους. Πλέον οι εργαζόμενοι στο ναυπηγείο έχουν φτάσει τους 700 και περισσότερα από 400 πλοία έχουν επισκευαστεί. «Ολόκληρο το νησί έχει βρει τον βηματισμό του» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης