Η Ελλάδα θα αποπληρώσει νωρίτερα δάνεια της ευρωζώνης ύψους 2,7 δισ. ευρώ

 

Θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα αποπληρώσει χρέος της προς την ευρωζώνη, νωρίτερα του προγραμματισμένου.

 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών την Πέμπτη στο Reuters, η Ελλάδα θα αποπληρώσει για πρώτη φορά νωρίτερα δάνεια ύψους 2,7 δισ. ευρώ που οφείλει στις χώρες της ευρωζώνης από το πρώτο μνημόνιο.Πρόκειται επίσης για κίνηση που στοχεύει στην βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους.

 

«Σχεδιάζουμε να αποπληρώσουμε νωρίτερα 2,7 δισ. ευρώ των δανείων GLF που λήγουν το 2023», είπε ένας από τους αξιωματούχους στο Reuters, προσθέτοντας ότι η πληρωμή θα γίνει μέχρι τα τέλη του έτους.

 

«Με αυτόν τον τρόπο θα ομαλοποιήσουμε το προφίλ λήξεων του χρέους μας και θα μειώσουμε τις δανειακές ανάγκες της επόμενης χρονιάς σε περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

 

Η Ελλάδα έλαβε 53 δισ. ευρώ σε μορφή διακρατικών δανείων από τις χώρες της ευρωζώνης (GLF) κατά το πρώτο μνημόνιο με τις αποπληρωμές να εκτείνονται μέχρι το 2041. Με αυτή την κίνηση η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει συνολικά 8 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους.

 

Το οικονομικό επιτελείο προχώρησε νωρίτερα φέτος σε αποπληρωμή των τελευταίων δανείων προς τo ΔΝΤ, δύο έτη νωρίτερα του προγραμματισμένου. Ξεκίνησε να πληρώνει τα GLF το 2020.

 

Η χώρα διαθέτει ταμειακό απόθεμα 39 δισ. ευρώ και θα μπορούσε να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες για τουλάχιστον δύο χρόνια χωρίς να προσφύγει σε δανεισμό από τις αγορές.