Η UniCredit αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021 στο 5,5%

Αυξάνουν τις προβλέψεις τους οι επενδυτικοί οίκοι και τράπεζες για την οικονομική ανάκαμψη φέτος στην Ελλάδα.

 

 

Μετά τη HSBC και η UniCredit αναθεωρεί τις προβλέψεις της ανοδικά για την αύξηση του ΑΕΠ στο 5,5% από 2,5% πριν για το 2021 και σε 3% από 5% πριν για το 2022.

 

 

Η άνοδος των εκτιμήσεων κυρίως αντανακλά την ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη στην έναρξη του έτους αφού το πρώτο τρίμηνο του 2021 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,4% σε τριμηνιαία βάση, ο ταχύτερος ρυθμός από το 2000, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.

 

 

Επιπρόσθετα, ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση αυξήθηκε στις 58 μονάδες τον Μάιο το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2000. Η Unicredit ωστόσο θεωρεί ότι η πειστική ανάκαμψη στον τουρισμό πιθανόν να μην υλοποιηθεί πριν από το 2022.

 

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνει η Unicredit, προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία της κυβέρνησης του να εξασφαλίσει η χώρα του νέες ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

 

 

Έχοντας περάσει ήδη ένα αμφιλεγόμενο σαρωτικό νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας, η κυβέρνηση πιέζει τώρα με άλλες δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες και την εισαγωγή ενός νέου επικουρικού συνταξιοδοτικού συστήματος και μια μεταρρύθμιση της σχολικής διακυβέρνησης. Η κυβέρνηση στοχεύει να περάσει τους νόμους αυτούς πριν από το φθινόπωρο.

 

 

Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση θα δεσμεύσει επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ για να διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

 

 

Η κυβέρνηση θα επεκτείνει τις επιχορηγήσεις που καλύπτουν πάγια έξοδα για ενοίκια και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και με τον τρόπο αυτό αυξάνεται το συνολικό των δημοσιονομικών μέτρων για το 2021 κοντά στο 6,5% του ΑΕΠ ή 11 δισ. ευρώ, επίπεδο παρόμοιο του 2020 και κατά συνέπεια το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να αυξηθεί στο 9,9% από 9,7% το 2020.